Clicky

vrijdag 3 mei 2024 - 01:26 uur
Home Blog

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

DEN HAAG – Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het “buitenproportioneel” en “betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt”.

Om een slepend conflict over de rij- en rusttijden leggen de werknemers van streekvervoerder Arriva in Twente komende maandag het werk neer. Volgens Rover is de staking uitgeroepen door vakbond FNV, maar doet CNV niet mee. Daardoor blijft een deel van de bussen rijden, maar welke uitvallen is niet bekend.

“Reizigers willen natuurlijk ook graag dat de buschauffeur op een fijne manier zijn werk kan doen, we zien dat Arriva ook echt hard gewerkt heeft aan de dienstroosters en hebben er vertrouwen in dat de partijen er wel uitkomen”, zegt directeur Freek Bos van Rover. “Wij vinden deze staking dan ook een onnodig grote impact hebben op de reiziger, die nu vooraf niet weet of de bus wel komt.”

Rover adviseert reizigers in Twente extra vroeg te vertrekken maandag. Ook wil de reizigersorganisatie dat Arriva coulant omgaat met vergoedingen van alternatief vervoer.

In het midden en zuiden van het land overlast door onweer en zware regenbuien [+video]

onweer

ROERMOND – In het midden en het zuiden van het land is overlast door onweer, hagel en hevige regenbuien. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Brabant, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Limburg.

Zo meldt Rijkswaterstaat dat de A2 richting Eindhoven dicht is tussen knooppunt Kruisdonk en Meerssen omdat er water op de weg ligt. Verkeer wordt omgeleid via de A79 en A76. Ook rijden de treinen tussen Weert en Roermond niet door blikseminslag, meldt de NS. Dit duurt naar verwachting tot 23.30 uur. De spoorwegmaatschappij laat weten dat de treinbeperkingen tussen Sittard en Maastricht die eerder op de avond door wateroverlast waren ontstaan voorbij zijn.

Een woning aan de Koedijk in Huizen werd getroffen door de bliksem, meldt de brandweer. In Lierop is een huis volledig in vlammen opgegaan nadat brand was uitgebroken op het rieten dak. De brandweer onderzoekt of de brand door blikseminslag is veroorzaakt.

Op regionale media is te zien dat verschillende straten zijn ondergelopen met regenwater.

Bolle Jos vervolgd voor reeks drugstransporten en moordopdracht

ROTTERDAM – De nog voortvluchtige Jos Leijdekkers – beter bekend als ‘Bolle Jos’ – staat vanaf volgende maand terecht voor het opdracht geven van een liquidatie en zes drugstransporten. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving van het AD daarover.

De moordopdracht was gericht tegen Robin van O., die later terechtstond in de zaak rond de zogeheten martelcontainer in Wouwse Plantage. Van O. overleed in 2022 aan de gevolgen van een melanoom en daardoor is de strafzaak tegen hem stopgezet.

De politie is al lange tijd op zoek naar Bolle Jos. Hij staat onder meer op de Nationale Opsporingslijst en er is een bedrag van 200.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

Het OM meldde begin dit jaar al dat de strafzaak tegen Leijdekkers vanaf 10 juni behandeld wordt, ook als hij dan nog niet is opgepakt.

Vrachtwagen raakt van de weg, chauffeur mee met politie [+foto]

ENSCHEDE – Een vrachtwagen is donderdag aan het einde van de middag van de weg geraakt in Enschede. Dit gebeurde omstreeks 16:45 uur op de Gronausestraat.

De vrachtwagen raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en reed enkele tientallen meters door het gras. Een lantaarnpaal werd hierbij ook geraakt.

De chauffeur is ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel. De chauffeur is daarna door de politie meegenomen voor verder onderzoek.

De Gronausestraat is deels afgesloten vanwege bergingswerkzaamheden.

Voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra overleden

Sjoukje Dijkstra

AKKRUM – Voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar dochter Katja Kossmayer in een post op Facebook bevestigd. Dijkstra, geboren in het Friese Akkrum, werd in 1964 in Innsbruck olympisch kampioene. Ook veroverde ze drie wereldtitels en werd ze zesmaal gekozen tot sportvrouw van het jaar in Nederland.

In februari overleed Joan Haanappel, een ander icoon uit het Nederlandse kunstrijden. Dijkstra reageerde destijds diep geroerd. De twee waren goede vriendinnen.

“Lieve allemaal, met heel veel pijn en verdriet heb ik afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder Sjoukje Kossmayer Dijkstra. Mijn moeder en ik waren mooi samen tot het eind”, schrijft haar dochter op Facebook.

Dijkstra, opgegroeid in Amstelveen, behoort tot de legendes in een sport waarin Nederland sinds haar gloriedagen eigenlijk nooit meer een rol van betekenis speelde. Als kunstrijdster op de schaats was ze in de jaren zestig wereldtop. Wereldkampioen in 1962, 1963 en 1964, vijf maal Europees kampioen.

Maar bovenal winnares van olympisch goud op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck, zilver in Squaw Valley in 1960. In 1956 in Cortina d’Ampezzo debuteerde ze al op olympisch niveau, op 14-jarige leeftijd. Later verklaarde ze daar de basis te hebben gelegd voor de grote successen.

Haar gouden optreden in Oostenrijk in 1964 had nog een bijzonder tintje. Ze was de eerste Nederlander die goud won op de Winterspelen. In 1968 volgde drie keer goud bij het langebaan schaatsen, voor Carry Geijssen, Kees Verkerk en Ans Schut. In een discipline buiten het langebaan schaatsen om was er pas in 2010, Vancouver, goud dankzij snowboardster Nicolien Sauerbreij.

Na haar ‘gouden’ olympische optreden koos Dijkstra voor een andere richting. Ze trad in dienst bij de ijsrevue Holiday on ice. Dat leverde geld op, wat ze in haar sportloopbaan niet had verdiend. Ze was daar tot 1972 actief.

Vanwege haar grote verdienste voor de Nederlandse sport werd Dijkstra in 2005 in Turijn door sportkoepel NOC*NSF onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Trofee.

Gekantelde vrachtwagen zorgt voor vertragingen op Duitse A46 [+foto]

Foto: Duitse Politie

NEUSS – Vandaag, donderdag 2 mei 2024, werd de Duitse brandweer rond 09.21 uur gealarmeerd voor een verkeersongeval. Een vrachtwagen beladen met metaal kantelde op de Duitse A46 in de richting van de A57 bij Neuss.

De chauffeur van de vrachtwagen raakte lichtgewond, maar kon zich uit zijn voertuig bevrijden.

Ongeveer twintig brandweer- en reddingsdiensten hebben de plaats van het ongeval afgezet, de chauffeur is door de hulpdiensten behandeld en later naar een ziekenhuis vervoerd.

Omdat er brandstof uit de tank van het voertuig lekte, werd door de brandweer een gespecialiseerd bedrijf opgeroepen om de gelekte brandstof op te ruimen.

Na drie uur in bedrijf te zijn geweest, werd het terrein overgedragen aan de politie en de berger. De afsluiting zorgde voor flinke vertragingen.

Aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum geseponeerd

Openbaar Ministerie

AMSTERDAM – De aangifte die op 22 maart door het Centraal Joods Overleg (CJO) namens vijftien personen is gedaan tegen betogers wegens discriminatie en belediging met een antisemitisch karakter tijdens de opening van het Holocaust museum in Amsterdam, is geseponeerd. Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten.

Tegen een groep van vijftien personen die uit het Joods museum kwamen en onderweg waren naar het kort daarvoor geopende Holocaustmuseum zou ‘Juden raus’ en ‘Joden rot op’ zijn geroepen en andere beledigende of bedreigende uitingen.

Kreten als ‘Juden raus’ en ‘Joden rot op’ worden door het OM zonder meer als strafbaar beoordeeld. Onder leiding van het OM heeft de politie daarom een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. De politie heeft geen camerabeelden of andere opnames van de betreffende locatie bij het Wertheimpark kunnen achterhalen.

Ook de beveiliging van het Holocaust museum heeft de politie desgevraagd laten weten deze leuzen niet te hebben gehoord. Andere getuigen die de strafbare uitingen zouden hebben gehoord, heeft de politie niet kunnen traceren.

Omdat het onderzoek van de politie niet heeft geleid tot concrete verdachten is de aangifte door het OM geseponeerd. Het OM zal het onderzoek heropenen als er alsnog getuigen of camerabeelden of geluidopnames bekend worden die kunnen leiden tot bevestiging van de uitlatingen die zijn gedaan en tot het traceren van een verdachte.

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Erdogan

ANKARA -Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook. In zijn ogen pleegt Israël daar genocide op de Palestijnse bevolking.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz meldt op X dat Erdogan “afspraken schendt” door havens te blokkeren voor de Israëlische import en export. Hij schrijft dat de Turkse president internationale handelsverdragen negeert en dat zijn besluit het belang van de Turkse bevolking en het bedrijfsleven schaadt. “Dit is hoe dictators zich gedragen.”

Volgens Katz gaat Israël op zoek naar alternatieven voor de handel met Turkije, “met de focus op lokale productie en import uit andere landen”.

De Turkse stap is nog niet officieel bevestigd door de regering in Ankara. Vorig jaar voerden beide landen voor 6,8 miljard dollar (6,4 miljard euro) handel met elkaar. Vorige maand beperkte Turkije al de export van verschillende producten naar Israël. Het ging onder meer om brandstoffen, cement en chemicaliën.

Een groot deel van de Israëlische export naar Turkije bestaat uit geraffineerde olieproducten. Metalen zoals ijzer en koper zijn belangrijke producten die Turkije naar Israël exporteerde, meldt het Observatory of Economic Complexity op basis van gegevens uit 2022.

Verkeersinfarct door stilgevallen lzv op viaduct N209, andere vrachtwagenchauffeur aangehouden [+foto’s]

BLEISWIJK/ZOETERMEER – Rondom de A12 en het viaduct van de N209 is een verkeersinfarct ontstaan nadat een lzv-combinatie stil is komen te vallen op het viaduct van de N209 (boven de A12) ter hoogte van Bleiswijk.

De vrachtwagen is rond de avondspits midden op de kruising stil komen te vallen, als gevolg hiervan is een enorme verkeersinfarct ontstaan. De afrit van de A12 was afgesloten. Inmiddels is deze weer vrij en zullen de files snel oplossen.

Een aanhouding

De politie heeft een andere chauffeur aangehouden. Terwijl medewerkers van een aannemersbedrijf bezig waren om de afrit vanuit Gouda bij Bleiswijk af te zetten, reed de chauffeur over het puntstuk heen en reed hierbij bijna een persoon aan. De politie kwam ter plaatse omdat de gemoederen hoog opliepen. Uiteindelijk is de man door de politie aangehouden.

Als gevolg van de afsluitingen is het op de A12 vanuit Gouda in de richting van Den Haag enorm druk. Er staat in de richting van Den Haag een lange file.

Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

MALMO – Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

Nieuwssite The Times of Israel bericht dat Israëliërs bij een noodgeval instructies zullen krijgen via een speciale app van de strijdkrachten, Home Front Command. Die wordt normaliter gebruikt bij raketaanvallen en incidenten als aardbevingen.

Binnen de Joodse gemeenschap in gaststad Malmö bestaan ook zorgen over mogelijke ongeregeldheden als tijdens het muziekevenement wordt gedemonstreerd tegen Israël. Dat land stuurt zangeres Eden Golan naar de competitie.

“Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen maak”, erkent een gids bij een synagoge in Malmö tegenover persbureau Reuters. “Nu Israël meedoet aan het Eurovisie Songfestival zullen de emoties nog verder oplopen. Misschien wordt de synagoge een doelwit bij protesten. Het is niet ondenkbaar.”

In Malmö, een stad met een grote moslimgemeenschap, staat in aanloop naar het songfestival ook een koranverbranding gepland. Die moet vrijdag plaatsvinden, berichten Zweedse media. De politie heeft er toestemming voor gegeven. Er zou ook voor zaterdag een aanvraag zijn ingediend voor een verbranding van het heilige boek van de moslims.

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

koopwoningen

AMSTERDAM – De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

“In de lente zijn meer kopers actief en dat werkt in de zomermaanden door met hogere prijsstijgingen”, zegt ING-econoom Sander Burgers. Dat de prijzen in provincies buiten de Randstad harder stijgen dan daarbinnen komt volgens ING omdat huizen in de Randstad het eerst duurder werden. Meer mensen uit de Randstad verhuisden naar een woning buiten dat gebied omdat de huizen daar betaalbaarder waren, maar door die populariteit zijn huizen in landelijke gebieden ook duurder geworden.

Ook wijt ING de prijsstijging buiten de Randstad aan de flink gestegen hypotheekrente. Vooral koopstarters zouden daardoor minder geld kunnen lenen voor een eigen huis en zij wonen vaker in de Randstad dan daarbuiten. Verder kijken huizenzoekers sinds de coronapandemie vaker naar grote woningen en die zijn vooral buiten de Randstad te vinden, aldus de bank.

ING voorspelde in februari dat de prijzen van koophuizen dit jaar tussen de 5 en 8 procent stijgen en aan het eind van dit jaar flink boven de piek uitkomen. De belangrijkste oorzaken daarvan zouden de grote loonstijgingen en het krappe aanbod op de woningmarkt zijn. ABN AMRO verwacht ook dat de prijzen richting het recordniveau gaan stijgen, meldde die bank vorige maand.

Werkzaamheden A13 uitgesteld wegens gebrek veiligheid wegwerkers

DEN HAAG – De werkzaamheden aan de snelweg A13 vanaf Delft-Zuid naar knooppunt Kleinpolderplein gaan ook dit weekend niet door, omdat de veiligheid van het personeel onvoldoende is gewaarborgd. Ook afgelopen weekend ging het werk om die reden niet door. De weg zou eigenlijk van vrijdagavond tot en met maandagochtend dicht zijn vanwege onderhoud, maar blijft nu open.

Dat bevestigen Rijkswaterstaat en aannemer Heijmans na een bericht van Omroep West. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat waren de “vereiste veiligheidsmaterialen niet voorhanden” bij de aannemer en onderaannemers en wordt er gezocht naar een nieuwe datum. “We hebben ervoor gekozen om het veilig te doen, of niet”, zegt hij.

Een woordvoerster van Heijmans zegt dat de kans op gevaarlijke situaties te groot zou zijn. Er zou onder meer gewerkt worden aan de geleiderails. “Maar ook zouden we op hoogte moeten werken. Dat moet allemaal wel goed kunnen gebeuren”, zegt de woordvoerster. Het bedrijf kon niet zeggen wat er onveilig zou zijn.

Heijmans noemt de situatie “tamelijk uniek”. Het komt volgens de woordvoerster zelden voor bij zo’n groot project dat de werkzaamheden omwille van de veiligheid niet doorgaan.

Wanneer de werkzaamheden wel worden uitgevoerd, is nog niet bekend.

Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit VS

LOS ANGELES – De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

Op beelden van Amerikaanse media is te zien dat agenten in beschermende kleding hekken en planken verwijderen. Het kamp bestaat uit tientallen tenten. Daar verblijven honderden demonstranten.

Er staan ook demonstranten in de buurt van het kamp. Zij hebben Palestijnse vlaggen bij zich en scanderen dat de politie zich moet schamen. De politie gebruikte flitsgranaten de menigte buiten het kamp uiteen te drijven.

Er zijn honderden agenten aanwezig. De grote aanwezigheid van de politie komt na kritiek van een dag eerder. Het kamp, dat vorige week werd opgezet, werd in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen door tegendemonstranten.

Er braken gevechten uit. Journalisten meldden dat de veiligheidsdiensten die ter plaatse waren niet tussenbeide kwamen. De onrust hield uren aan en er vielen vijftien gevonden. De politie reageerde volgens critici te langzaam op het geweld.

Ook donderdag zijn pro-Israëlische betogers op de campus aanwezig. Zij roepen op tot de ontmanteling van het kamp. De campus is donderdag en vrijdag dicht vanwege de onrust. Ook op andere universiteiten in de Verenigde Staten vinden pro-Palestijnse demonstraties plaats. De politie heeft op meerdere plekken ingegrepen en arrestaties verricht.

Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG – Ook na Philips’ schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

Elizabeth Burch, als hoogleraar rechten van de University of Georgia gespecialiseerd in massaclaims, vindt het dubieus dat de rechtbank deze schikking al heeft geaccepteerd voordat überhaupt juridisch is vastgesteld wat de mogelijke hoogte van de schade per gedupeerde is. “Kijkend naar het aantal mogelijke slachtoffers en het lager dan verwachte schikkingsbedrag, is het de vraag of de rechtbank niet voor te weinig heeft geschikt.”

Gedupeerden hebben zes maanden om met de schikking akkoord te gaan of juridisch bezwaar te maken. Volgens Philips-topman Roy Jakobs is het mogelijk dat ook na deze periode nog individuen zich melden. “Maar diegene zou aan vrij hoge drempels moeten voldoen voordat er een claim kan worden ingediend.” Ook kan de zaak die Philips al jaren dwarszit nog tot claims leiden in andere landen dan de Verenigde Staten.

Koerswinst

“Deze zaak is nog lang niet voorbij”, zegt Carl Tobias, hoogleraar rechten aan de University of Richmond. “Iedereen die denkt dat Philips zijn handen in onschuld kan wassen met een schikking van 1,1 miljard dollar houdt zichzelf voor de gek.”

Philips heeft nooit gezegd dat met deze schikking de hele affaire is afgewikkeld. Wel maakt deze volgens Jakobs “een einde aan de onzekerheid op het gebied van claims in de Verenigde Staten en is het overgrote deel van de claims achter de rug”.

Beleggers waren ook enthousiast over de deal, gezien de koerswinst van 29 procent maandag, wat leidde tot de hoogste waardering van het bedrijf in twee jaar.

Meest vervuilende bestelwagens na 1 januari niet meer welkom in Rotterdam

ROTTERDAM – Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

De maatregelen zijn volgens het gemeentebestuur nodig omdat door de groei van het aantal inwoners ook het aantal logistieke bewegingen van bedrijfs- en vrachtauto’s in Rotterdam groeit. “Dit heeft negatieve invloed op de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en is een relatief grote veroorzaker van vervuilde lucht en koolmonoxide (CO), uitstoot. Stadslogistiek is namelijk goed voor zo’n 13 procent van de vervoerskilometers, maar veroorzaakt relatief een zeer hoog percentage van de uitstoot, 24 procent van CO, en 80 procent van stikstofoxide”, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Het gebied van de zogeheten Zero-emissiezone Rotterdam, beslaat grofweg het grootste deel van de stad dat binnen de ringweg ligt, met uitzondering van de havengebieden. Vanaf 2030 moeten ook vrachtwagens uitstootvrij zijn om nog de stad in te mogen.

Hoe hoger de emissieklasse, hoe minder schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolstofmonoxide en stikstofoxiden het voertuig uitstoot. Deze schaal loopt van de minst schone emissieklasse 0 tot de schoonste emissieklasse 6.

LAATSTE NIEUWS

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

DEN HAAG - Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat...