Clicky

zaterdag 5 april 2025 - 02:46 uur
Home Blog

Nieuw systeem spoorbeveiliging 161 miljoen duurder dan verwacht

DEN HAAG – De uitrol van het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS is 161 miljoen euro duurder dan verwacht. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen (PVV) in een brief gemeld aan de Tweede Kamer.

Het budget voor het project is ook met tientallen miljoenen euro’s gegroeid, waardoor het gat met 76 miljoen euro is toegenomen. Het totale tekort komt uit op ruim een miljard euro.

ERTMS staat voor European Rail Traffic Management System, een digitaal beveiligingssysteem voor het spoor dat in de hele Europese Unie de standaard moet worden. Volgens de laatste schatting kost de invoering in Nederland ongeveer 4 miljard euro.

Omdat het project uit de hand liep, kondigde het vorige kabinet een “herijking” aan. Jansen verwacht daarmee op de langere termijn geld te besparen.

Scheepvaartverkeer op de Waal urenlang gestremd vastgelopen vrachtschip

Foto: persbureau Heitink

GENDT – Het scheepvaartverkeer op de Waal bij Gendt heeft vrijdag aan het eind van de middag enkele uren stil gelegen.

Een vrachtschip komende uit Duitsland was te zwaar beladen waardoor het te diep kwam te liggen en vastliep.

Een passerend schip heeft met touwen geprobeerd het vastgelopen schip los te trekken wat in eerste instantie niet lukte.

Bij het maken van een nieuw plan konden enkele lang wachtende schepen passeren.

Bij een laatste poging om het schip los te trekken lukte dat waarna de schipper zijn weg mocht vervolgen.

Wat de gevolgen voor de schipper van het Duitse schip zijn is niet bekend.

Vijf vergelijkingssites klagen Google aan voor 900 miljoen euro

AMSTERDAM – Vijf vergelijkingssites eisen een schadevergoeding van in totaal ruim 900 miljoen euro van Google wegens machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst. De vijf eisers dienden hun gebundelde claims vrijdag in bij de rechtbank Amsterdam. Dit meldt de Europese procesfinancier LitFin, die ondersteuning biedt aan bedrijven die compensatie zoeken voor schade door overtredingen van de mededingingsregels.

De zaak draait om de vergelijkingsdienst Google Shopping, die het techbedrijf in 2002 lanceerde. Daarmee gaf Google zichzelf een gunstigere positie op de pagina met zoekresultaten dan concurrerende vergelijkingssites. Bovendien zagen die rivalen vaak hun posities op de resultatenpagina dalen en werden hun websites minder vaak bezocht. De Europese Commissie oordeelde in 2017 dat dit gedrag illegaal was en legde Google een boete op van 2,4 miljard euro.

Google verzette zich tegen die boete, maar de hoogste rechtbank van de EU oordeelde vorig jaar dat die terecht was. De klagende vergelijkingssites menen dat Google concurrenten nog altijd niet volledig eerlijk behandelt.

Een woordvoerder van Google brengt daar tegenin dat veel vergelijkingssites gebruik hebben gemaakt van de aanpassingen die het techbedrijf doorvoerde als concessie aan de concurrentie. Google Shopping werd daarbij losgehaald van de zoekmachine en moest, net als andere vergelijkingssites, bieden op de ruimte bovenaan in de zoekresultaten.

“We zijn het zeer oneens met deze rechtszaken, aangespannen door bedrijven die geld willen zien in plaats van te investeren in hun eigen producten”, aldus de Google-woordvoerder.

Volgens Simon Boersen, partner van advocatenkantoor Stek dat de vergelijkingssites bijstaat, behoren de Duitse vergelijkingssite PreisRoboter, de Portugese site KuantoKusta en de Britse site Furnish.co.uk tot de vijf partijen die een schadevergoeding eisen van Google. De twee andere benadeelde partijen komen ook uit het buitenland, maar blijven anoniem.

De claim is volgens advocaat Ruben Elkerbout van Geradin Partners, die de vergelijkingssites ook bijstaat, de eerste Google Shopping-rechtszaak in Nederland die is ingediend met een “zeer uitvoerig schaderapport” van economisch adviesbureau CRA. Er komen volgens hem nog andere zaken aan tegen grote techbedrijven. “Kleine private partijen durven nu meer achter de grote techconcerns aan te gaan.”

Ruim 4,6 miljoen gesmokkelde sigaretten ontdekt bij Duitse grenscontrole, ruim 935.000 euro aan misgelopen accijns

Foto: Duitse douane

LANDSHUT – Bij een grenscontrole op 27 maart 2025 bij het douanekantoor Suben aan de Duitse autobaan is een enorme partij gesmokkelde sigaretten ontdekt. De lading van een vrachtwagen, afkomstig uit Turkije, werd aangemeld voor inklaring. Bij inspectie bleek echter dat onder de vracht, een lading wc-papier, talloze dozen gevuld met sigaretten verborgen waren.

In totaal ging het om meer dan 4,6 miljoen sigaretten waarvoor geen belasting was afgedragen. De Duitse autoriteiten spreken van een belastingnadeel van bijna één miljoen euro: de precieze schade bedraagt 935.581,87 euro aan tabaksaccijnzen.

De bestuurder van de vrachtwagen, een 55-jarige Turk, werd op 28 maart 2025 op verzoek van het Openbaar Ministerie in Landshut voorgeleid aan de onderzoeksrechter van de rechtbank in Landshut. Hij is sindsdien in voorlopige hechtenis geplaatst.

Het onderzoek naar de herkomst en mogelijke medeplichtigen is nog in volle gang.

Vrachtwagen gekanteld tegen pijler van viaduct in Amsterdam

Foto: Michel van Bergen

AMSTERDAM – De vrachtwagen van een truck met aanhanger is vrijdagmiddag op de Basisweg in Amsterdam gekanteld. Dit gebeurde onder een viaduct. De truck kwam tegen de pijler terecht.

De chauffeur is door ambulancepersoneel nagekeken maar lijkt met de schrik vrij te zijn gekomen.

De weg is afgesloten vanwege de berging.

Tanken in Nederland goedkoper door dalende olieprijzen

DEN HAAG – Nederlanders lijken weer goedkoper benzine te kunnen tanken doordat de olieprijzen flink dalen. Consumentencollectief UnitedConsumers meldt dat de adviesprijs voor een liter Euro95 vrijdag 2,15 euro is, 0,6 eurocent minder dan donderdag. Energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken verwacht dat de benzineprijs de komende weken waarschijnlijk verder daalt.

De olieprijzen zijn fors gezakt nadat de Amerikaanse president Donald Trump woensdag importheffingen aankondigde. Persbureau Bloomberg meldt vrijdag dat de olieprijzen hun laagste niveaus in vier jaar hebben bereikt. Ook de hoger dan verwachte productieverhoging door oliekartel OPEC+ volgende maand heeft hieraan bijgedragen.

Alle omstandigheden wijzen op een verdere daling van de benzineprijzen, stelt Van Cleef. “Tenzij Trump tot inkeer komt en dingen terugdraait.” Ook de gedaalde dollarkoers ten opzichte van de euro is volgens hem gunstig.

Wat de benzineprijs de komende tijd doet, hangt volgens directeur Paul van Selms van UnitedConsumers af van wat er in de wereld gebeurt. “Oorlogen en onzekerheid in de wereld werken prijsverhogend. Maar als de economie door de maatregelen van Trump achteruitgaat en er minder vraag naar ruwe olie is, werkt dat weer prijsverlagend”, verklaart hij. Van Selms verwacht dat een liter benzine op korte termijn hooguit een paar cent goedkoper of duurder wordt.

Ook ING-econoom Bert Colijn wijst erop dat het nog afwachten is hoe bijvoorbeeld de heffingen van Trump uitpakken. Overeenkomsten tussen de Verenigde Staten en andere landen over lagere heffingen of uitstel van maatregelen kunnen leiden tot lagere olieprijzen, wat weer gunstig is voor de benzineprijs.

Ongeval met meerdere vrachtwagens op A73 [+foto’s]

ROERMOND – De A73 richting Venlo is donderdagmiddag afgesloten tussen knooppunt Het Vonderen en Roermond-Oost vanwege een ongeval met meerdere voertuigen.

Bij het ongeval, dat rond 15:00 uur plaatsvond, waren onder meer drie vrachtwagens en een auto betrokken. Rijkswaterstaat verwacht dat de weg tot ongeveer 20:00 uur afgesloten zal blijven voor bergingswerkzaamheden en politieonderzoek, meldt Rijkswaterstaat.

Meerdere hulpdiensten zijn ter plaatse, waaronder de politie die onderzoek doet naar de toedracht van het ongeval. Weggebruikers die vanuit het zuiden richting Venlo willen rijden, worden geadviseerd om vanaf knooppunt Het Vonderen om te rijden via de A2 en A67.

Het verkeer dat was ingesloten tussen het ongeval en de afzetting wordt momenteel teruggeleid. Op de A73 richting het zuiden neemt de vertraging toe doordat automobilisten afremmen bij het incident.

Rijkswaterstaat meldt dat rond 16:30 uur op de A2 ongeveer 40 minuten vertraging is tussen Roosteren en Grathem. Dit komt mede door verkeer dat geen gebruik kan maken van de A73 en hun weg via de A2 moet vervolgen.

Bert Huisjes wordt onderzoeksverslaggever bij De Telegraaf

AMSTERDAM – Bert Huisjes, oud-omroepbestuurder van Omroep WNL, heeft een nieuwe baan. Hij gaat per 1 mei aan de slag als onderzoeksverslaggever bij De Telegraaf, laat hoofdredacteur Kamran Ullah desgevraagd weten.

Huisjes vertrok in oktober bij WNL na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. De raad van toezicht (rvt) van de omroep besloot op basis van het – niet openbaar gemaakte – rapport dat Huisjes kon aanblijven als bestuurder. Dat leidde tot veel weerstand bij medewerkers van de omroep, waarna de rvt de beslissing terugdraaide en Huisjes vertrok. Hij was sinds 2011 hoofdredacteur van de omroep en werd een jaar later bestuurder.

Ullah laat weten dat de situatie tijdens het sollicitatiegesprek rond Huisjes bij WNL wel aan bod is gekomen, maar weidt daar verder niet over uit. “In iedere reguliere sollicitatieprocedure is ervaring en achtergrond van de sollicitant onderwerp van gesprek, dus ook bij het invullen van deze vacature voor een onderzoeksjournalist.”

Banengroei in VS versnelt, ook licht hogere werkloosheid

WASHINGTON – In de Verenigde Staten zijn er vorige maand 228.000 banen bijgekomen, heeft een statistiekbureau van het ministerie van Arbeid bekendgemaakt. Dat is een sterkere groei dan een maand eerder. Tegelijkertijd liep de werkloosheid licht op.

In februari steeg het aantal banen nog met 117.000. De stijging in maart was veel sterker dan economen in doorsnee hadden verwacht.

Onder andere in de zorg, transportsector en detailhandel kwamen er banen bij. Bij de federale overheid, waar een team van Trumps topadviseur Elon Musk massaontslagen doorvoert, daalde de werkgelegenheid.

Canada

De werkloosheid kwam uit op 4,2 procent. Een maand eerder was nog 4,1 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Het Witte Huis legde in een persbericht een verband tussen de banengroei en de pogingen van president Donald Trump om via importheffingen meer productie naar de Verenigde Staten te halen. In maart gingen al importheffingen tegen Mexico en Canada in. Maar economen waarschuwen dat nadelige economische effecten van de heffingen, waarvoor beleggers op de aandelenmarkten vrezen, zich pas de komende maanden echt doen voelen.

In Canada lijkt de onzekerheid rond het handelsconflict met de VS al te drukken op de arbeidsmarkt. Voor het eerst in meer dan drie jaar daalde het aantal banen in dat land, met 32.600. De werkloosheid steeg van 6,6 procent in februari naar 6,7 procent in maart.

Man uit Nieuwegein aangehouden op verdenking van terrorisme

NIEUWEGEIN – De politie heeft afgelopen dinsdag in Nieuwegein een 25-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terroristische misdrijven, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De aanleiding voor het strafrechtelijk onderzoek was informatie van de AIVD. De man zou aanhanger zijn van rechts-extremistisch gedachtegoed en zichzelf zien als onderdeel van de strijd. Hij zou ook gewelddadige bedoelingen hebben uitgesproken en mogelijk in het bezit zijn van een vuurwapen.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) van de politie. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte is beslag gelegd op telefoons en andere gegevensdragers.

Verder zijn twee onklaar gemaakte, historische vuurwapens en een tweesnijdende bajonet in beslag genomen.

De man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld.

Rabobank-econoom: VS vragen EU mogelijk om heffingen op China

UTRECHT – Economen van Rabobank vrezen een verdere escalatie van de handelsoorlog nu China met een stevige vergelding is gekomen voor de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Econoom Hugo Erken van de bank houdt inmiddels ook rekening met een scenario waarin de VS straks aan Europa vragen of zij ook handelstarieven willen opleggen aan China.

“Iedereen houdt zich bezig met waarom Trump dit allemaal doet”, aldus Erken. “Het kan zo zijn dat de Amerikanen dit als eerste steen in de vijver hebben gegooid om de onderhandelingsmacht op te drijven en dat ze op een gegeven moment proberen om landen aan hun zijde te krijgen om ook tarieven op China te heffen.”

China kondigde vrijdag extra invoerheffingen van 34 procent aan op Amerikaanse goederen, in reactie op de laatste heffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd. Vanuit Europa verwacht Erken ook nog een “proportionele reactie” op de Amerikaanse heffingen die aan het blok zijn opgelegd.

Het is niet te zeggen wanneer de escalatie stopt, volgens de econoom. “Het wordt voor Europa wel penibeler als vloeibaar gemaakt aardgas als wapen in de handelsstrijd zou worden gegooid in dit geopolitieke conflict. Hetzelfde geldt voor defensie en defensiematerieel. We zijn op veel fronten nog afhankelijk van de VS.”

Het lijkt Erken stug dat Trump de heffingen alleen oplegt om het handelstekort terug te dringen. “Ik denk dat er een bredere strategie achter zit om de geopolitieke positie van de VS te versterken en die van China te verzwakken.”

Zuid-Holland praat met experts over uitbreiding Maasvlakte op zee

Foto: Adobe Stock | PoppyPix

DEN HAAG – De provincie Zuid-Holland heeft experts uitgenodigd om eind volgende maand te praten over mogelijke uitbreiding van de Maasvlakte op zee. Dat gebeurt op initiatief van de VVD-fractie in de Provinciale Staten, die in november met een breed gedragen voorstel kwam om zeewaartse uitbreiding van het Rotterdamse havengebied te bespreken met alle betrokken partijen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Arne Weverling heeft nu voor 26 mei de ‘Conferentie Zeewaarts’ gepland. Experts uit verschillende hoeken praten dan op het provinciehuis over “nut en noodzaak” en de voor- en nadelen van uitbreiding van de Maasvlakte. “We willen dat Rotterdam een wereldhaven blijft, daarom is het goed om een discussie over zeewaartse uitbreiding te voeren”, zei Weverling eerder al.

Vanaf 2030 dreigt een gebrek aan ruimte in de haven te ontstaan. Het Rijk, de provincie, gemeente Rotterdam en het havenbedrijf hebben daarom afgesproken de mogelijkheden van zeewaartse uitbreiding te onderzoeken. Alle betrokken partijen, de zogeheten NOVEX-partners, presenteerden deze week hun ontwikkelingsplannen voor de haven. Onderdeel hiervan zijn een onderzoek naar het ruimtegebrek en een technische verkenning van uitbreiding op zee.

De partijen kijken ook wat dit zou betekenen voor onder meer stikstofdepositie, de benodigde natuurcompensatie, impact op de visserij en de beschikbaarheid van zand. Volgens minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) is namelijk ook al heel veel zand nodig om de kust en dijken te versterken. “Een kustuitbreiding vergroot, door de aanleg en aanvullend onderhoud, de druk op onze strategische zandvoorraad.”

Het haven- en industriegebied rond Rotterdam is al twee keer uitgebreid op zee. Via opspuiting van zand ontstonden de Eerste en Tweede Maasvlakte.

Zuid-Holland, Rotterdam en het havenbedrijf sloegen onlangs alarm. Volgens hen is de toekomst van de haven als “motor van de Nederlandse economie” in gevaar. Door de hoge energieprijzen en vastgelopen vergunningverlening, als gevolg van de stikstofcrisis, sluiten steeds meer bedrijven hun fabrieken in de haven.

Buitenlandminister VS: uitsluitsel van Rusland kwestie van weken

BRUSSEL – De Verenigde Staten geven Rusland geen maanden meer de tijd om duidelijk te maken of het echt een eind wil maken aan de oorlog tegen Oekraïne. “We zullen dat snel genoeg weten”, zei buitenlandminister Marco Rubio na overleg met zijn collega’s van de NAVO-landen. Dat is “een kwestie van weken, niet van maanden”.

De VS hebben voorgesteld een oorspronkelijk staakt-het-vuren voor energievoorzieningen uit te breiden met de Zwarte Zee. Rusland stelt daaraan allerhande voorwaarden. Het dreigt daarmee op den duur het geduld van de Amerikaanse president Donald Trump te verliezen, zou Rubio tegen de andere ministers hebben gezegd. Die geloven niet dat de Russische president echt op vrede uit is en vroegen om meer druk op Moskou. Meerdere landen willen een deadline, Pasen bijvoorbeeld.

Trump “zal niet in de val van eindeloze onderhandelingen” trappen, zei Rubio na afloop van het tweedaagse overleg in Brussel. “Vertragingstactieken zijn aan hem niet besteed.” Het geduld raakt op, waarschuwde Rubio.

Zwarte Zee

Die boodschap heeft de Amerikaanse minister naar eigen zeggen ook de Russische gezant gegeven die deze week in Washington gesprekken heeft gevoerd. Hij heeft deze Kirill Dmitriëv een duidelijk tijdpad voorgehouden, zei hij. En dat de tijd “behoorlijk kort” is.

De VS stelden aanvankelijk een volledig staakt-het-vuren voor, maar daar wilde Rusland niet aan. Een beperkter bestand om energie-infrastructuur te ontzien, wordt volgens beide partijen door de ander geschonden. Uitbreiding van dat staakt-het-vuren naar de Zwarte Zee heeft de instemming van Kyiv, maar nog niet die van Moskou.

300 kilo ketamine gevonden bij grenscontrole De Lutte

DE LUTTE – Een 41-jarige man uit Oekraïne is afgelopen woensdag aangehouden na een grenscontrole bij de Lutte.

Hij wordt verdacht van het vervoeren van verdovende middelen. In de kleine vrachtwagen werd ongeveer driehonderd kilo vermoedelijk ketamine aangetroffen. De geschatte verkoopprijs is ongeveer acht miljoen euro, meldt de politie vrijdag.

De Douane voerde afgelopen woensdag een grenscontrole uit op de A1 bij de Lutte. Tijdens de controle van een kleine vrachtwagen troffen zij verdachte stoffen aan. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), een team van de politie dat is gespecialiseerd in onderzoek naar onder andere verdovende middelen, kwam ter plaatse.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat het vermoedelijk gaat om ketamine. De politie doet verder onderzoek naar de achtergrond van het transport en de betrokkenen.

Volgens de politie maken criminelen gebruik van vrachtwagens en chauffeurs, bijvoorbeeld voor het verplaatsen van drugs of grondstoffen voor drugs. Een signaal van een verdacht transport is bijvoorbeeld dat er wordt geladen of gelost op een vreemde locatie of een vreemd tijdstip.

Vuurwapens, explosieven en uniformen gevonden bij inval Amsterdam

AMSTERDAM – Bij een inval in twee woningen in Amsterdam zijn deze week onder meer vuur- en automatische wapens, explosieven en politie-uniformen aangetroffen.

De uniformen waren nagemaakt, maar lijken heel erg op echte politie-uniformen, aldus een politiewoordvoerder. In totaal zes mensen zijn aangehouden.

De vondst werd gedaan in twee woningen aan het Ma Braunpad in Amsterdam-West. Agenten namen ook drugs en contant geld in beslag. Bij de inval afgelopen woensdagnacht hielden ze vier verdachten aan.

Eerder op de avond werden binnen hetzelfde onderzoek op de A2 al twee mensen opgepakt. Hierbij werd een vuurwapen gevonden. De aangehouden verdachten zijn vier mannen van 23, 31, 36 en 61 jaar en twee vrouwen van 37 en 60 jaar uit Amsterdam. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

×