Als u als chauffeur van een vrachtwagen of touringcarbus werkt, dan geldt een maximum voor de dagelijkse, wekelijkse en tweewekelijkse rijtijd. Ook moet u dagelijkse en wekelijkse rust nemen. In deze periode mag u niet werken of beschikbaar zijn.
Maximale totale rijtijd
Er gelden regels voor de maximale rijtijd. Dit is de tijd waarin u de vrachtwagen of bus bestuurt. Onder rijden wordt verstaan: het rollen van de wielen.
Als chauffeur mag u:
- maximaal 2 keer per week 10 uur per dag rijden (en op andere werkdagen in diezelfde week maximaal 9 uur per dag);
- per week maximaal 56 uur rijden;
- per 2 weken maximaal 90 uur rijden. Dit geldt voor week 1 en 2. Maar ook voor week 2 en 3, enzovoort.
Maximale ononderbroken rijtijd
Niet alleen voor de totale rijtijd geldt een maximum, maar ook voor de ononderbroken rijtijd. Ononderbroken rijtijd is de totaal bij elkaar opgetelde gereden tijd tussen 2 onderbrekingen (pauzes) in. Of tussen een rusttijd en een onderbreking in.
Deze regels gelden voor de maximale ononderbroken rijtijd:
- De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur.
- Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten.
Een dubbelbemande vrachtwagen of autobus hoeft niet 45 minuten stil te staan na iedere 4,5 uur. Er is dan alleen een stop nodig om van chauffeur (en bestuurderskaart of registratieblad) te wisselen.
Niet alleen rijden is werk, maar ook andere werkzaamheden, zoals laden en lossen. Als u meer dan 6 uur achter elkaar (onafgebroken) werkt, moet u ook een pauze nemen:
- Werkt u tussen de 6 en 9 uur onafgebroken op een dag? Dan moet u minstens 30 minuten pauze nemen.
- Werkt u langer dan 9 uur onafgebroken? Dan moet u minstens 45 minuten pauze nemen.
Deze pauzes mag u ook in stukken van 15 minuten nemen.
Minimale rusttijden
Als chauffeur van een vrachtwagen of touringcarbus moet u dagelijkse en wekelijkse rust nemen. Dagelijkse rust is de periode waarin u niet mag werken. U mag ook niet beschikbaar zijn. De dagelijkse rusttijd is een periode waarover u vrij over uw tijd kunt beschikken en geen verplichtingen tegenover uw werkgever heeft.
Deze regels gelden voor de dagelijkse rust:
- De dagelijkse rust moet minimaal 11 uur achter elkaar zijn.
- Tussen twee voldoende wekelijkse rusttijden mag u drie maal de dagelijkse rusttijd verkorten tot 9 uur. Deze verkorting hoeft u niet op een ander moment in te halen.
- U mag de dagelijkse rust ook in twee delen nemen. Het eerste deel moet dan minstens drie uur zijn. Het tweede deel moet minstens 9 uur zijn. Andersom (eerst 9 uur en dan 3 uur) mag niet. Dagelijkse rust in twee delen telt mee als een normale dagelijkse rusttijd.
- Binnen 24 uur na het einde van de vorige rusttijd (dagelijkse rust of wekelijkse rust) moet de nieuwe dagelijkse rustperiode zijn afgelopen. Dus als u op maandagochtend 8.00 uur klaar bent met uw wekelijkse rust, dan moet voor dinsdag 8.00 uur uw volgende rust zijn afgelopen. Voor 2 chauffeurs geldt een 30-uurs periode.
Alle regels voor rijtijden en rusttijden voor chauffeurs op de weg staan in:
Bovenstaande informatie is zorgvuldig samengesteld op basis van informatie verstrekt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Wijzigingen voorbehouden. Uit bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.