BRUSSEL – De European Transport Workers’ Federation (ETF) reageert fel op een recent gepubliceerde EU-studie over veilige en beveiligde parkeerplaatsen (Safe and Secure Parking Areas – SSPA’s). De studie, die op 11 april door de Europese Commissie werd gepubliceerd en die wordt geprezen door de Commissie, doet volgens de ETF “volkomen wereldvreemde aanbevelingen” en zou een directe aanval zijn op het welzijn van vrachtwagenchauffeurs.
De studie stelt onder meer voor om aanpassingen door te voeren in het Mobiliteitspakket, waaronder het toestaan van rustperiodes in SSPA’s en het onderzoeken van de mogelijkheid om bepaalde rustperiodes verplicht in deze parkeerplaatsen te laten plaatsvinden – indien er geen hotelovernachting wordt gekozen. Verder wordt gesuggereerd om chauffeurs hun wekelijkse rust in de cabine te laten doorbrengen, mits ze geparkeerd staan op een SSPA met voldoende voorzieningen.
Volgens de ETF is het “ronduit schokkend” dat de organisatie op geen enkel moment bij deze studie is geraadpleegd, ondanks de centrale rol die vakbonden spelen in de vertegenwoordiging van beroepschauffeurs.
“Het is een directe aanval op het welzijn van chauffeurs die nu al tot drie weken aan één stuk in hun cabine moeten verblijven”, aldus de federatie. “Geen jongere wil drie weken van huis zijn en nacht na nacht slapen in een bed van nog geen 90 cm breed, vaak naast een drukke snelweg – en dat terwijl veilige parkeerplaatsen nauwelijks beschikbaar zijn.”
De ETF uit ook scherpe kritiek op de methodologie van de studie. Hoewel er volgens het rapport input is verzameld van zo’n 1.400 belanghebbenden over onderwerpen als parkeerfaciliteiten en infrastructuur, zou er geen enkele vakbond zijn betrokken. Ook is het onduidelijk hoe representatief de groep van meer dan 900 geïnterviewde chauffeurs is, aangezien geen enkele lidorganisatie van de ETF is benaderd.
Daarnaast zet de federatie vraagtekens bij de vermelding in het rapport dat hotelgasten mogelijk hinder zouden ondervinden van rustende vrachtwagenchauffeurs. “Het lijkt erop dat hotelgasten wél zijn geraadpleegd, terwijl de stem van de vakbonden compleet genegeerd is. Dat is ronduit verontrustend.”
Eén van de meest omstreden aanbevelingen in de studie is dat chauffeurs hun wekelijkse rust weer in de cabine kunnen nemen, wat volgens de ETF wordt gepresenteerd als een ‘verbetering’ van de arbeidsomstandigheden. “Dit is simpelweg niet geloofwaardig,” stelt de federatie. “Het rapport van meer dan 100 pagina’s biedt nauwelijks haalbare oplossingen om de werk- en rustomstandigheden van chauffeurs daadwerkelijk te verbeteren.”
De ETF wijst erop dat het verbod op cabine-rust en de verplichting tot terugkeer naar huis van de chauffeur juist bedoeld waren om uitbuiting in de sector tegen te gaan. “Voor de invoering van het Mobiliteitspakket verbleven duizenden chauffeurs uit Centraal- en Oost-Europa zes tot negen maanden op de weg. Dit pakket moest daar een einde aan maken.”
Tijdens de ETF-wegvervoersconferentie op 15 april was dit onderwerp dan ook prominent aanwezig. De federatie roept de Europese Commissie op om het Mobiliteitspakket te blijven verdedigen en dit publiekelijk te bevestigen.
“Elke sector brengt kosten met zich mee”, besluit de ETF. “Het wegtransport is te lang behandeld als het zorgenkind van de Europese economie. Het is tijd dat sociale partners, EU-instellingen en nationale handhavers de handen ineenslaan om deze sector weer aantrekkelijk te maken.”