Clicky

zaterdag 19 april 2025 - 16:46 uur

HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOok Eigen Huis opent meldpunt voor te hoge energietarieven

Ook Eigen Huis opent meldpunt voor te hoge energietarieven

AMERSFOORT – Ook de Vereniging Eigen Huis roept consumenten met variabele energiecontracten op zich te melden bij een meldpunt, omdat ze waarschijnlijk de afgelopen jaren te veel hebben betaald. “Huishoudens hebben mogelijk enkele honderden tot wel duizenden euro’s te veel betaald voor gas en elektra”, aldus de VEH.

De belangenbehartiger inventariseert samen met de Consumentenbond de schade die huishoudens hebben opgelopen door ongeoorloofde tussentijdse tariefverhogingen. De meldpunten staan open voor huishoudens die vanaf 1 april 2017 een variabel energiecontract hadden met hun energieleverancier.

Bij een meldpunt van de Consumentenbond om de financiële schade in kaart te brengen zijn in anderhalve week al 125.000 meldingen binnengekomen. Aanleiding is een uitspraak van het gerechtshof vorige maand dat de manier waarop energieleveranciers tussentijdse tariefwijzigingen bij variabele contracten doorvoeren niet is toegestaan.

De organisaties gaan in gesprek met de energieleveranciers en branchevereniging Energie Nederland. Ze willen dat gedupeerden gecompenseerd worden voor onterecht geïnde bedragen.

In de algemene voorwaarden van Energie-Nederland, die alle energieleveranciers in Nederland gebruiken, is een prijswijzigingsbeding opgenomen. Op grond hiervan kan de energiemaatschappij de prijs eenzijdig veranderen. Maar volgens de rechter is dit beding in strijd met Europees consumentenrecht.

Jurist Roelof de Nekker kondigde eind maart al een massaclaim aan om de oneerlijke energiecontracten aan te vechten. Kort daarna liet de Stichting Eerlijke Handelspraktijken weten ook zo’n claim voor te bereiden. Volgens De Nekker hebben al meer dan 60.000 gedupeerden zich aangesloten bij zijn collectieve claim.

Hij zegt een sterke zaak te hebben. “De kans om in overleg te gaan is voor energieleveranciers nu wel voorbij”, stelt de jurist. Wanneer een dagvaarding de deur uitgaat, kan hij nog niet zeggen. “Op dit moment lopen de aanmeldingen zo hard binnen dat we nog even rustig afwachten.” De schade bedraagt volgens De Nekker tussen de 500 en tot wel 6000 euro per consument.

ViaANP
MEER NIEUWS
×