Nu de treinreiziger onvermijdelijk steeds meer hinder ervaart door werkzaamheden aan het spoor, moet de organisatie van vervangend vervoer en informatievoorziening op de schop. Deze conclusie trekt Rover na een uitvoerig onderzoek onder reizigers: “reizigers een week vooraf laten weten dat er een bus rijdt in plaats van een trein, is echt niet meer van deze tijd.”
De komende jaren zullen reizigers te maken krijgen met meer langdurige werkzaamheden aan het spoor, ook op werkdagen. Aanleiding voor Rover om te onderzoeken hoe de hinder kan worden beperkt. Daarvoor ondervroeg Rover het afgelopen half jaar ruim 3700 reizigers die met grootschalige werkzaamheden te maken kregen.
Eerder informeren
Rover concludeert dat er teveel wordt gedacht vanuit de eigen planning en systemen van vervoerders in plaats vanuit de reiziger. Zo worden reizigers veelal slechts 10 dagen vooraf over werkzaamheden geïnformeerd. Wanneer dit vervoegd zou worden naar 3 maanden vooraf, zouden mensen hun reisplannen nog kunnen aanpassen.
“De huidige praktijk, waarin reisinformatie vaak pas tien dagen vooraf beschikbaar is, voldoet niet. Het moet anders”, vindt Rover-directeur Freek Bos. Rover publiceert sinds dit jaar de geplande spoorwerkzaamheden op haar eigen website en ziet dat dit nu al 10 duizend keer is bekeken.
Vervangende bussen
Ook bij het regelen van vervangend vervoer zou meer vanuit de reiziger gedacht moeten worden. Zo zouden vervangende bussen niet alleen moeten rijden op het deeltraject dat door werkzaamheden wordt getroffen, maar verder door naar de meest gekozen bestemmingen. Zo kan worden voorkomen dat reizigers ergens halverwege het traject extra moeten overstappen van bus op trein. Ook bij de planning van werkzaamheden moet de reiziger voorop staan, bijvoorbeeld door te zorgen dat reizigers niet hartje winter lang moeten wachten op een station zonder binnenwachtruimte.
Aanbevelingen
“De spoorsector moet fundamenteel anders omgaan met werkzaamheden”, concludeert Freek Bos. “Het is de hoogste tijd om het gemak van de reiziger voorop te zetten in plaats van het gemak van de organisatie. Soms vereist dat creatief denken in oplossingen zoals samenwerken met bestaande streekbussen. Soms kan het ook zo simpel zijn als het aanbieden van een kopje koffie en uitleggen wat er aan de hand is.” Rover heeft het onderzoek verspreid onder de vervoerders, provincies en ProRail.