In een groot onderzoek naar internationaal ondermijnende criminaliteit hebben politie en Openbaar Ministerie maandagmiddag zes personen aangehouden. Ze worden er onder andere van verdacht betrokken te zijn bij in- en uitvoer van verdovende middelen waarbij gebruikt is gemaakt van transportbedrijven, deelname aan een criminele organisatie en witwashandelingen. Naast de aanhoudingen zijn er ook doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden verricht.
Het onderzoek richt zich op strafbare handelingen waarbij meerdere transportbedrijven betrokken zijn. Verdovende middelen afkomstig uit Zuid-Amerika komen via de haven van Antwerpen naar Nederland waarna deze verder vervoerd worden naar het Verenigd Koninkrijk.
Transportbedrijven uit onder andere Bunde en Nuth en gevestigd op Maastricht-Aachen Airport, speelden hierbij een cruciale rol.
Vier aanhoudingen
Een man van 41 jaar uit Geleen en een man van 45 jaar uit Meers (gemeente Stein) zijn maandagmiddag aangehouden. De man uit Meers is tevens eigenaar van meerdere transportbedrijven die gebruikt zijn bij de strafbare handelingen. Daarnaast zijn nog een vrouw van 35 uit Geleen en een man van 34 jaar uit Oirsbeek aangehouden. Ze zijn eigenaar van een transportbedrijf in Nuth dat ook een belangrijke rol in dit onderzoek speelt.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachten met deze handelingen miljoenen euro’s verdiend hebben.
220 kilogram cocaïne onderschept
De politie kon maandagochtend een transport van ongeveer 120 kilogram cocaïne onderscheppen in Weert. Hierbij zijn twee verdachten aangehouden. Het betreft een man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een man uit Woensdrecht. Afgelopen donderdag kon de politie ook al een partij van 100 kilo cocaïne in beslag nemen. Dat gebeurde in het Verenigd Koninkrijk. De chauffeur is daarbij aangehouden.
Onderzoek
Al geruime tijd is een rechercheteam van de politie in Limburg met dit onderzoek bezig en werkt hierbij samen met verschillende partners zoals FIOD, de Belgische en Engelse autoriteiten en andere opsporingsteams.
In eerste aanleg richtte het onderzoek zich op de aangehouden verdachte uit Meers. Naar voren kwam dat hij zijn transportbedrijven vermoedelijk inzette voor het plegen van strafbare handelingen, meer in het bijzonder het importen en exporten van verdovende middelen. Afgelopen maanden werd duidelijk dat er sprake was van een omvangrijker netwerk van transportbedrijven die ingezet werden. Informatie afkomstig uit cryptotelefoons van Sky leverde het rechercheteam daarnaast nog aanknopingspunten op.
Modus Operandi
De transportbedrijven staan centraal in de uitvoer van duizenden kilo’s cocaïne naar het Verenigd Koninkrijk. Hierbij werden in eerste instantie geprepareerde accupakketten gebruikt. Toen deze methode aan het licht kwam, is overgestapt op het gebruik van holle metalen cilinders. Gevuld met verdovende middelen gingen deze goederen het land uit in opdracht van de verdachte uit Geleen. Dit gebeurde via een bedrijf in Beek (L). Daarvoor werden de transportbedrijven van de 41-jarige verdachte uit Meers gebruikt.
![](https://www.transport-online.nl/wp-content/uploads/2025/02/politie2018imageset_genericlandscape-1.jpeg)
De accupakketten kwamen vervolgens leeg terug bij een loods op het bedrijventerrein in Elsloo (L), waarvan de verdachte uit Meers ook eigenaar is. In het Verenigd Koninkrijk werd gebruik gemaakt van fictieve bedrijven, die vermeld stonden op de douanebescheiden.
Stroomversnelling
Met het onderscheppen van de twee transporten en de aanhouding van het tweetal maandagochtend, kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Dit leidde ertoe dat het rechercheteam maandagmiddag de vier verdachten heeft aangehouden. In 18 panden zijn doorzoekingen geweest. Het betrof zes woningen in Meers, Geleen, Oirsbeek en Geulle en 12 bedrijfspanden in Landgraaf, Bunde, Genhout (gemeente Beek (L)), Maastricht-Aachen Airport, Sittard, Geleen, Elsloo (L), Nuth en Hoensbroek. Het bedrijf in Genhout betrof een manege.
Inbeslaggenomen
Bij de doorzoekingen zijn onder meer 23 voertuigen (transportvoertuigen, busjes, trailers en exclusieve personenauto’s), kunst, grote geldbedragen, dure kleding en sieraden, wedstrijdpaarden, dure horloges, twee vuurwapen, gegevensdragers, geldtelmachines, telefoons en 315 kilo cocaïne in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op de banktegoeden en woningen en bedrijven, inclusief een manege, van de vier verdachten.
Voortgang onderzoek
Met de aanhoudingen en doorzoekingen/inbeslaggenomen spullen stopt het onderzoek niet. De verdachten worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Vermenging onderwereld en bovenwereld
In dit onderzoek komt de vermenging van de boven- en onderwereld heel nadrukkelijk naar voren. De grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.
Gelet op de bevindingen in dit ondermijningsonderzoek zullen nog een aantal vervolgtrajecten ingezet worden. Zo zal het Landelijk Bureau Bibob (LBB) worden ingelicht over de strafbare feiten die de transportbedrijven begaan hebben.
Ook bleken een registeraccountant en notaris in het onderzoek naar voren te komen. Het Bureau Financieel Toezicht wordt daartoe ook ingeschakeld. Informatie uit het onderzoek wordt ook gedeeld met verschillende gemeenten zodat er mogelijk ook nog bestuurlijke interventies gepleegd kunnen worden.
Ondermijning in de transportwereld
Nederland is een transport en logistiek knooppunt voor de hele wereld. Dat is positief voor onze economie en werkgelegenheid maar brengt ook kwetsbaarheden met zich mee. Het is niet alleen een transportknooppunt voor legale goederen maar ook voor illegale goederen zoals verdovende middelen, wapens, geld. Deze kunnen via onder meer weg en water ons land binnenkomen en verlaten. Deze vorm van criminaliteit kan geweld met zich meebrengen en ondermijnt de transportsector en de overheid.
Criminelen maken misbruik van legale voorzieningen, bedrijven en ook transportinstanties om illegale zaken uit te voeren en te vervoeren. Door deze vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komen ondernemers en transporteurs in aanraking met ondermijnende criminaliteit. De politie geeft hoge prioriteit aan de aanpak van het vervoeren van illegale goederen zoals wapens en drugs en het illegaal vervoeren van personen. Criminelen hebben (regio- en grensoverstijgend) transport immers hard nodig; het is een onmisbare schakel in het criminele bedrijfsproces.