UTRECHT – Rijkswaterstaat meldt dat de betonnen liggers, die de weg ondersteunen op de A9 bij Amstelveen, een nieuw leven krijgen. De liggers worden hergebruikt in een nieuwe brug in de N201 in de regio Gooi en Vechtstreek.
Eerste grootschalig hergebruik van liggers
Volgens Rijkswaterstaat is dit de eerste keer dat op grote schaal liggers geoogst, aangepast en hergebruikt worden. Daarnaast is het ook een primeur dat de liggers worden ingezet bij een project buiten Rijkswaterstaat.
De werkzaamheden aan de A9 omvatten de verbreding van de weg tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting. Bij Amstelveen wordt de snelweg verdiept aangelegd. In samenwerking met het consortium VeenIX, dat verantwoordelijk is voor de werkzaamheden, zijn de liggers op meerdere plekken geoogst.
Logische keuze voor duurzaamheid
Frans Noordberger, programmamanager Duurzaamheid bij de provincie Noord-Holland, benadrukt de voordelen van hergebruik: “Wat vroeger naar de sloop ging, kunnen we nu nog tientallen jaren hoogwaardig hergebruiken. De levensduur van deze liggers is vele malen langer dan hun oorspronkelijke gebruiksduur. Het is eigenlijk een ‘no-brainer’ om ze opnieuw in te zetten. Dit project laat zien dat overheid en markt samen stappen zetten richting een circulaire economie.”
Voordelen van hergebruik
Hergebruik van betonelementen zoals liggers biedt aanzienlijke voordelen. Het vermindert de CO2-uitstoot en bespaart grondstoffen. Bij hergebruik van liggers is er een mogelijke CO2-besparing van wel 97% in vergelijking met nieuwe liggers.
Hoewel hergebruik complexer is dan traditionele bouwmethoden, werken de betrokken partijen aan het standaardiseren van het proces. De samenwerking tussen opdrachtgevers, ontwerpers en aannemers stimuleert innovatie en maakt processen efficiënter. Dit project toont aan dat opschaling mogelijk is en tegelijkertijd kosten en risico’s vermindert.
Efficiëntere processen door opschaling
Wouter van der Berg, mede-initiatiefnemer van consortium Groene Liggers V.O.F., ziet ook voordelen voor de markt. “Het oogsten van liggers vraagt minder zware machines. Opschaling maakt het proces efficiënter, en met meer ervaring kunnen we de risico’s verder minimaliseren. Hierdoor worden herbruikbare liggers op termijn concurrerend, en gezien de milieuvoordelen zelfs een betere optie dan nieuwe liggers.”
Breder gebruik van herbruikte materialen
Het project met de hergebruikte liggers uit de A9 is een eerste stap. Naast Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland zijn ook andere overheden, zoals waterschappen en gemeenten, actief bezig met circulair gebruik van infrastructuur.
Recent zijn liggers geleverd aan de gemeente Haaksbergen voor de Vloedstegenbrug. Daarnaast zijn 30 liggers geplaatst op de Bruggenbank en de Nationale Bruggenbank. Dit stelt meer partijen in staat om ervaring op te doen met het hergebruik van liggers. De interesse voor circulair bouwen groeit gestaag, meldt Rijkswaterstaat.
Naast liggers vindt ook hergebruik plaats van andere infrastructuurelementen, zoals damwanden, vangrails, asfalt en verkeersborden. Met deze initiatieven zet de infrasector een belangrijke stap naar een circulaire toekomst waarin materialen optimaal worden benut.