DEN HAAG – De VVD wil strengere regels tegen demonstraties die de openbare orde verstoren. De partij wil het blokkeren van belangrijke infrastructuur zoals snelwegen strafbaar stellen, strakker de identiteit bijhouden van mensen die aan verboden demonstraties meedoen, schade van demonstraties verhalen op daders en voorkomen dat demonstraties herdenkingen verstoren. Kamerlid Ingrid Michon zal deze voorstellen woensdag doen in een Tweede Kamerdebat over het demonstratierecht.
“Het demonstratierecht is een vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten”, schrijft de partij. Snelwegen blokkeren mag bijvoorbeeld al niet, maar demonstranten die dat doen gaan meestal vrijuit. De VVD vindt het ook een probleem dat verboden of beperkte demonstraties veel politieagenten in beslag nemen. “Een verzoek van de politie om te vertrekken wordt door een deel van de betogers stelselmatig en opzettelijk genegeerd.”
De voorstellen geven autoriteiten meer mogelijkheden om demonstranten aan te pakken, en raken daarmee aan het demonstratierecht. Maar volgens de VVD zijn aanscherpingen juist nodig om het demonstratierecht te beschermen. Het recht om te demonstreren wordt volgens de partij “misbruikt voor vernielingen, het spuien van haat en extremisme” en daarmee “compleet uitgehold”.
Ook justitieminister David van Weel wil een scherper onderscheid maken tussen “vreedzaam demonstreren en gerichte ordeverstorende demonstraties”, zei hij eerder deze maand. Hij denkt na over regels tegen gezichtsbedekking bij demonstraties en wil kijken of de politie makkelijker toegang tot chatgroepen kan krijgen. Onderzoekscentrum WODC onderzoekt momenteel of de bestaande regels genoeg ruimte bieden om in te grijpen.