Clicky

woensdag 15 januari 2025 - 18:42 uur
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsStrafbeschikking voor bergingsbedrijf Collewijn Berging wegens dodelijk arbeidsongeval

Strafbeschikking voor bergingsbedrijf Collewijn Berging wegens dodelijk arbeidsongeval

ROTTERDAM – Het bedrijf Collewijn Berging B.V. betaalt een strafbeschikking in de vorm van een boete van 35.000 euro, die haar is opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM). In 2023 vond er bij werkzaamheden een dodelijk arbeidsongeval plaats, waarbij een werknemer is overleden.

Dodelijk arbeidsongeval

Op 1 maart 2023 is een 52-jarige werknemer van het bergingsbedrijf om het leven gekomen. De werknemer raakte tijdens werkzaamheden aan een hydraulisch systeem van een bergingsvoertuig bekneld tussen het laadplateau en het frame van het voertuig. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) startte onder gezag van het OM een strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak en toedracht van dit dodelijke bedrijfsongeval.

Daaruit blijkt volgens het OM dat het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet en de daarop berustende bepalingen. Het bedrijf is immers tekort geschoten in de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het OM legt het bedrijf daarom een strafbeschikking op van 35.000 euro.

Maatregelen

Het bergingsbedrijf zegt te betreuren dat één van haar werknemers tijdens werkzaamheden door een ongeval om het leven is gekomen, en ziet in dat het ongeval (mede) het gevolg is van tekortkomingen in het Arbo-beleid dat het bedrijf voerde. Indien dit beleid beter op orde was geweest, had het ongeval mogelijk voorkomen kunnen worden. Het bedrijf zegt dan ook “de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het verlies van haar zeer gewaardeerde collega”.

LEES OOK
Van Eijck Materieel B.V. breidt vloot uit met 31 nieuwe MAN-trucks

In gesprekken met het OM heeft het bedrijf aangetoond dat de tekortkomingen in het Arbo-beleid en de daarbij behorende maatregelen zijn onderkend en worden ondervangen. Zo worden reparaties aan hydrauliek niet meer door het bedrijf zelf uitgevoerd, maar uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven.

Ook is er onder andere vaker en structureler fysiek toezicht in de werkplaats, worden er extra preventiemedewerkers opgeleid en wordt de “Risico Inventarisatie en Evaluatie” van het bedrijf geüpdatet en herbeoordeeld. Mede wegens de constructieve opstelling van het bedrijf, vindt het OM een strafbeschikking van 35.000 euro een passende afdoening.

Stichting VNB Looncheck
MEER NIEUWS
×