Clicky

woensdag 18 december 2024 - 18:42 uur
BAS World
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartLuchtvaartzitting: drie ordeverstorende passagiers en een drone-vlieger voor de rechter

Luchtvaartzitting: drie ordeverstorende passagiers en een drone-vlieger voor de rechter

HAARLEM – Op dinsdag 17 december vond er in Haarlem een zogenoemde luchtvaartzitting plaats. Een vrouw en drie mannen die verdacht worden strafbare feiten binnen de burgerluchtvaart te hebben gepleegd moesten zich voor de rechter verantwoorden. Het ging om drie ordeverstorende passagiers en een man die met een drone vloog boven een gevangenis in Heerhugowaard om twee mobiele telefoons te droppen.

Bemanningsleden geduwd en geslagen

De eerste verdachte die voor de politierechter verscheen was een 31-jarige vrouw uit Amsterdam. Zij wordt ervan verdacht op 5 juli 2023 aan boord van een vliegtuig, tijdens een vlucht van Birmingham (Engeland), naar Schiphol, twee personeelsleden te hebben mishandeld. Zo greep ze een ‘flight attendant’ vast bij zijn polsen, duwde en sloeg hem. Ook zijn collega werd geduwd en geslagen. Deze mishandeling vond plaats terwijl het vliegtuig al aan de gate stond, met de deuren open en derhalve niet meer ‘in vlucht’ was.

De officier heeft gewezen op meerdere strafverzwarende omstandigheden. Het feit heeft immers plaatsgevonden binnen de kleine ruimte van een vliegtuig, tegen bemanningsleden én onder invloed van alcohol. Er werd een taakstraf geëist van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren met vergoeding van de immateriële schade van een van de slachtoffers ter hoogte van 400 euro. De politierechter heeft verdachte veroordeeld voor mishandeling door bemanningsleden te slaan. Voor de overige geweldshandelingen werd verdachte vrijgesproken.

De politierechter heeft verdachte veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd 2 jaar. Ook moet de vrouw een schadevergoeding van 200 euro betalen. De politierechter kwam tot een lagere straf omdat er minder geweldshandelingen bewezen konden worden.

Gevaar na aanranding en duw stewardess

De tweede verdachte was een 40-jarige man uit Amersfoort. Hij wordt ervan verdacht op 22 juli 2023 geweld te hebben gebruikt aan boord van een vliegtuig dat vloog van Schiphol naar Dalaman (Turkije). De man greep een stewardess bij haar borsten en duwde haar. Hierna zou hij hebben geprobeerd een bemanningslid te slaan. Toen meerdere personeelsleden en passagiers de man in bedwang probeerden te houden, verzette hij zich daartegen. Hierdoor ontstond er een worsteling. Dit leverde een gevaarlijke situatie op aan boord. De bemanning heeft zich meer dan één uur met het incident bezig moeten houden, de gezagvoerder heeft zelfs voorbereidingen getroffen om een tussenlanding te maken. Deze tussenlanding bleek uiteindelijk niet nodig.

Verdachte kon zich niets meer van het incident herinneren. Hij verklaarde onder invloed van alcohol te zijn geweest en dat hij angst had in verband met zijn zieke vader waar hij naartoe onderweg was. Verdachte betuigde ter zitting spijt en bood zijn excuses aan.

De officier heeft gewezen op de ernst van dit feit waarbij er gevaar voor de veiligheid van het luchtvaartuig te duchten is geweest, en de lichamelijk integriteit van de bemanning is aangetast. Er werd een taakstraf geëist van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. De politierechter heeft verdachte veroordeeld conform de eis van de officier van justitie.

LEES OOK
Meer reizigers op Schiphol in vakantiemaand mei dan jaar eerder

Passagier geslagen door ‘vlieg op gezicht

De derde verdachte die voor de rechter verscheen was een 32-jarige man uit Assendelft. Hij wordt ervan verdacht op 15 juni 2024 aan boord van een vlucht van Bangkok naar Amsterdam uit het niets een passagier in zijn gezicht te hebben geslagen die op dat moment rustig een film zat te kijken. Verdachte verklaarde bij zijn aanhouding dat hij iemand had geslagen omdat er een vlieg op zijn gezicht zat. Verdachte verklaarde ter zitting dat hij enkel een ‘tikje’ zou hebben gegeven. In dit geval is er geen sprake geweest van gevaar voor het luchtvaartuig en is verdachte enkel vervolgd voor mishandeling. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 21 dagen waarvan 20 dagen voorwaardelijk met een proeftijd voor de duur van 2 jaar. De politierechter veroordeelde de verdachte voor de mishandeling en heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf ter hoogte van 14 dagen, waarvan 13 dagen voorwaardelijk met een proeftijd voor de duur van 1 jaar.

Droppen telefoons met drone

De vierde verdachte moest zich voor de rechter verantwoorden wordt ervan verdacht op 25 mei 2024 als exploitant van een drone, zonder vergunning, boven de gevangenis in Heerhugowaard te hebben gevlogen om daar mobiele telefoons en een oplader te droppen. De man wordt er tevens van verdacht zich als exploitant van een drone boven de 250 gram, met een camera, niet te hebben geregistreerd als exploitant. Voorts zou verdachte de telefoons daadwerkelijk binnen de muren van de gevangenis van Heerhugowaard hebben gebracht.

Verdachte werd veroordeeld voor het vliegen van een drone boven de gevangenis van Heerhugowaard, terwijl hij daarvoor geen vergunning had. Ook werd verdachte veroordeeld voor het binnensmokkelen van de mobiele telefoons binnen de gevangenismuren. Verdachte werd vrijgesproken van het feit dat verdachte zich niet als exploitant had geregistreerd. De kantonrechter volgde de officier van justitie niet in zijn stelling dat het een feit van algemene bekendheid is dat de betreffende drone (een Phantom 4 Pro) meer dan 250 gram is en bovendien een camera heeft. In het dossier was daarvoor volgens de kantonrechter onvoldoende bewijs aanwezig.

De officier van justitie eiste voor de verschillende feiten een taakstraf van in totaal 100 uur. De kantonrechter veroordeelde verdachte tot het betalen van een geldboete van 700 euro voor het vliegen van de drone en een taakstraf voor de duur van 40 uur voor binnensmokkelen van de telefoons. De rechter heeft besloten dat verdachte de drone alsmede de telefoons niet terug krijgt, omdat die zijn gebruikt voor een strafbaar feit (verbeurd verklaard).

MEER NIEUWS