Clicky

woensdag 18 december 2024 - 15:14 uur
BAS World
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPersoneelstekort zorg dreigt volgens prognose te verviervoudigen

Personeelstekort zorg dreigt volgens prognose te verviervoudigen

DEN HAAG – De personeelstekorten in de zorg dreigen de komende tien jaar nog veel hoger op te lopen dan tot dusver werd gedacht. Volgens de nieuwste prognose van Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (AZW) loopt het totale tekort op tot bijna 266.000 werknemers in 2034, een verviervoudiging van het huidige tekortcijfer. Het grootste personeelsgebrek voorzien onderzoekers van AZW in de verpleeghuiszorg, waar de vraag naar personeel fors stijgt door de vergrijzing.

De cijfers bezorgen bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn “slapeloze nachten”. Als de prognoses werkelijkheid worden is de term ‘code zwart’, die wordt gebruikt voor situaties waarin de zorg zo zwaar overbelast is dat alles vastloopt, volgens Merlijn nog te zacht uitgedrukt. “Er is nu een noodplan vanuit Den Haag nodig, want de urgentie is nog nooit zo groot geweest”, stelt ze in een verklaring.

Ook zorgminister Fleur Agema noemt het “ondenkbaar dat we dit op zijn beloop laten”. Het aanpakken van de personeelskrapte heeft haar “allergrootste prioriteit”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Agema wil onder meer de tijd die zorgmedewerkers kwijt zijn aan administratie fors verminderen. Die tijd wil de minister halveren door bijvoorbeeld meer kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten en “onnodige administratie” te schrappen.

Innovaties

Ook andere innovaties en het “vergroten van vakmanschap en werkplezier” zijn volgens de minister geboden. Maar dan nog is het volgens Agema “niet realistisch” om te denken dat de tekorten volledig opgelost kunnen worden.

Het tegengaan van de administratiedruk in de zorg is overigens al jaren een voornemen van de overheid en de zorgsector zelf. Het programma (Ont)Regel de Zorg werd daar bijvoorbeeld in 2016 voor opgericht. Een grote doorbraak heeft het de afgelopen acht jaar niet opgeleverd: volgens een monitor die vorig jaar verscheen, zag 84 procent van de ondervraagde zorgprofessionals toen “geen beweging” in het verminderen van de administratieberg.

ViaANP
MEER NIEUWS
×