Clicky

maandag 28 oktober 2024 - 18:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenVakbond noemt fabriekssluitingen Volkswagen 'steek in het hart'

Vakbond noemt fabriekssluitingen Volkswagen ‘steek in het hart’

WOLFSBURG – De Duitse vakbond IG Metall reageert verontwaardigd op de plannen van Volkswagen maandag om in Duitsland zeker drie fabrieken te sluiten. “Dit is een diepe steek in het hart van de hardwerkende VW-arbeidskrachten”, zegt IG Metall-districtsleider Thorsten Gröger. De vakbond vertegenwoordigt een groot deel van de werknemers van Volkswagen.

De ondernemingsraad van het autoconcern meldde ook dat Volkswagen zeker tienduizenden banen schrapt. Ondernemingsraadvoorzitter Daniela Cavallo zei dat daarnaast wordt bezuinigd op de overgebleven fabrieken in Duitsland. “We verwachten dat Volkswagen en het bestuur aan de onderhandelingstafel met realistische plannen voor de toekomst komen, in plaats van fantasieën voor bezuinigingen”, zegt Gröger.

Duitse Volkswagen-medewerkers hebben maandag het werk neergelegd om te protesteren tegen de fabriekssluitingen. In september had Volkswagen een dertig jaar oude werkzekerheidsovereenkomst opgezegd, waardoor het bedrijf vanaf juli volgend jaar een ontslagronde kan doorvoeren. Gröger noemt de “krankzinnige” plannen van het bestuur “op geen enkele manier acceptabel” en “een breuk met alles wat we in de afgelopen decennia hebben meegemaakt in het bedrijf”.

Volkswagen meldt tegenover persbureau Bloomberg dat de maatregelen nodig zijn om het concern op de lange termijn goed te laten concurreren. De kosten voor energie, materialen en personeel stijgen en de autoverkoop levert op dit moment te weinig geld op, stelt het concern. Volkswagen zegt dat sommige fabrieken in Duitsland twee keer zo duur zijn als die van concurrenten. Zij zouden de duurste taken hebben uitbesteed, terwijl Volkswagen die binnen het bedrijf afhandelt.

LEES OOK
Volkswagen wil fabrieken sluiten en 'tienduizenden' banen schrappen

De Duitse overheid heeft er bij Volkswagen op aangedrongen banen te beschermen. “Mogelijk verkeerde beslissingen die in het verleden door het management zijn genomen zouden niet ten koste mogen gaan van werknemers”, meldt een woordvoerder van de overheid. Vakbonden hebben beweerd dat werknemers de rekening betalen voor fouten van het management.

Volkswagen en andere autofabrikanten als BMW en Mercedes-Benz kampen met minder vraag in Europa en stijgende concurrentie van automakers uit China. Zo meldde Mercedes-Benz vorige week meer te gaan doen om de kosten te beteugelen.


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Signalen van uitbuiting in de binnenvaart aangepakt

Eind september voerde Nederland tijdens een internationale actieweek van Aquapol grootschalige controles uit op riviercruiseschepen. Het doel was om de binnenvaartschepen op mogelijke signalen...