Clicky

maandag 28 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerEerste Nederlandse hbo-opleiding Transport & Logistiek gericht op ondernemen

Eerste Nederlandse hbo-opleiding Transport & Logistiek gericht op ondernemen

DRIEBERGEN – Vanaf 1 september 2025 start IVA Business School in Driebergen een nieuwe HBO-studierichting: Transport Business Management. De praktijkgerichte opleiding is de eerste in Nederland die zich richt op het opleiden van studenten met ondernemende ambitie voor de sector Transport & Logistiek. Het leertraject duurt in totaal 3,5 jaar, waar ook een stageperiode van zes maanden in het laatste jaar deel van uitmaakt.

Het nieuwe curriculum wordt ontwikkelend op basis van de wensen uit de sector Transport & Logistiek. De sector kent van oudsher een groot aantal familiebedrijven, die hun opvolgers zo goed mogelijk willen voorbereiden op een toekomst binnen de onderneming.

Daarnaast heeft de steeds groter wordende sector te maken met toenemende verduurzaming, digitalisering, het gebruik én verwerking van meer data en de komst van AI. Dit vraagt om breed en goed opgeleid talent met kennis van finance, management, sales, HRM, IT en technologie. Studenten die actief willen worden in een commerciële of ondernemende functie in de transport en logistieke sector kozen eerder vaak voor de studierichting Automotive Business Management bij IVA Business School, maar kunnen zich met de nieuwe studierichting Transport Business Management nog beter voorbereiden op een functie in deze branche.

Interesse van studenten en vanuit de sector

Caspar Lecluse, MT-lid van IVA Business School, heeft inmiddels zowel, vanuit de markt als van studenten, positieve reacties gekregen op de nieuwe studierichting: “De groep studenten die interesse heeft in een toekomst binnen Transport & Logistiek wordt nog beter bediend met de toekomstige studierichting Transport Business Management. Diverse bedrijven en organisaties steunen deze nieuwe leerweg en zullen nauw betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze studierichting.”

LEES OOK
11.000 leerlingen ontdekken de wereld van transport en logistiek

De transportsector is van aanzienlijk belang voor de Nederlandse economie. In 2022 droeg de bedrijfstak vervoer en opslag 4,5% bij aan de economie. Aan het einde van datzelfde jaar waren er bijna 60.000 bedrijven actief in deze sector. In 2021 waren er, volgens het CBS, 574,5 duizend mensen werkzaam binnen deze sector.

Logische plek voor deze opleiding

De goede bereikbaarheid over land, zee en lucht maakt Nederland een gewilde locatie voor (internationale) logistieke dienstverleners, zoals distributiecentra en vervoerders. Door de goede infrastructuur vinden goederen die aankomen in de Rotterdamse haven of via luchthaven Schiphol snel en efficiënt hun weg naar veel Europese eindbestemmingen en vice versa. Hierdoor komt 4,5 procent van het Nederlandse bbp (bruto binnenlands product) voort uit de logistieke sector.

Studenten die interesse hebben in deze opleiding kunnen zich aanmelden voor een open dag of zich nu al inschrijven voor het eerste collegejaar dat op 1 september aanstaande van start gaat.


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vakbond noemt fabriekssluitingen Volkswagen ‘steek in het hart’

WOLFSBURG - De Duitse vakbond IG Metall reageert verontwaardigd op de plannen van Volkswagen maandag om in Duitsland zeker drie fabrieken te sluiten. "Dit is...