Clicky

vrijdag 25 oktober 2024 - 17:32 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSNieuw MaterieelBMN ontvangt eerste Hyundai waterstoftruck voor bouwlogistiek

BMN ontvangt eerste Hyundai waterstoftruck voor bouwlogistiek

BMN pioniert met de eerste Hyundai waterstof aangedreven vrachtwagen af fabriek voor bouwlogistiek in Europa, waarmee we onze duurzaamheidsambities verder vormgeven
BMN zet een belangrijke stap in het verduurzamen van de bouwlogistiek door de inzet van de eerste waterstoftruck in Europa.

Deze baanbrekende innovatie is het resultaat van een samenwerking met de provincie Groningen, Hyundai dealer Groenewold en Dijkhuizen en De Poel Carrosseriebouw waarbij we streven naar een duurzame toekomst. De truck zal in het laatste kwartaal van 2024 in gebruik worden genomen en rijden in Provincie Groningen, waar waterstofstations beschikbaar zijn voor het vullen van de tanks.

Duurzaamheid in de bouwlogistiek

De introductie van de waterstoftruck komt op een cruciaal moment voor de sector, aangezien steeds meer binnensteden te maken krijgen met zero-emissie zones. Volgens het klimaatakkoord zullen er tegen 2025 in 30 tot 40 steden in Nederland dergelijke zones zijn. “Voor BMN is duurzaamheid niet alleen een verplichting, maar ook een verantwoordelijkheid. Naast het aanbieden van duurzame bouwmaterialen via ons Greenworks-label, willen we ook een belangrijke bijdrage leveren door de uitstoot van onze logistieke processen te verminderen” aldus Peter Lokerse, Logistiek Directeur van BMN.

“We investeren in zowel elektrische als waterstoftrucks om te ontdekken welke technologie het beste bij onze behoeften past,” zegt Wilko Bakker, Transportmanager bij BMN. “We zijn er trots op dat we de eerste in Europa zijn met deze unieke opbouw. De waterstoftanks van dit voertuig maken deel uit van een innovatieve, standalone oplossing, waardoor een schuifzeilen-opbouw mogelijk is “Dit configuratie biedt BMN de mogelijkheid de truck in te zetten in het steeds krappere binnenstedelijk vervoer met bijkomende logistieke uitdagingen”, aldus Wilko.

Naast de innovatieve constructie is het voertuig de eerste waterstoftruck in Europa die op kenteken is gezet en is goedgekeurd door de RDW. De keuze voor Groningen als locatie is niet toevallig. De stad beschikt over waterstofvulstations, wat essentieel is voor het efficiënt inzetten van de truck. Bovendien biedt de provincie subsidies die deze investering mogelijk maken. We verwachten de waterstoftruck vanaf november officieel in gebruik te nemen.

LEES OOK
Volvo ontwikkelt vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotor

Concrete specificaties

De waterstoftruck betreft een Hyundai 6×2 bakwagen met een schuifzeilen opbouw. De laadbak heeft een lengte van 6,75 meter en kan een maximaal laadvermogen van ruim 13.000 kg vervoeren. De truck is uitgerust met zes waterstoftanks met een totale capaciteit van 31 kg, goed voor een bereik van 450 kilometer. Voor het laden en lossen is een elektrische meeneemheftruck beschikbaar. De truck is voorzien van moderne veiligheidssystemen, waaronder een 360-graden camera, adaptive cruise control en lane keeping assistent.

Vermindering van CO2-uitstoot met biobrandstoffen

BMN zet naast de komst van de waterstoftruck verdere stappen om haar CO2-uitstoot te reduceren. Het merendeel van de eigen vrachtwagens rijdt inmiddels op Shell HVO-100, een hernieuwbare biobrandstof. Deze duurzame brandstof wordt geproduceerd uit organisch materiaal, zoals biomassa, maïs, suiker, plantaardige oliën en afvalstoffen. Door over te stappen op HVO-100 verminderen de trucks van BMN hun CO2-uitstoot met maar liefst 90% in vergelijking met traditionele fossiele diesel. Dit draagt niet alleen bij aan het verkleinen van BMN’s eigen CO2-footprint, maar ook aan die van haar klanten, waarvoor BMN een belangrijke rol speelt in hun scope 3 CO2-emissies.’


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Marechaussee inventariseert mogelijkheden voor grenscontroles

DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee (KMar) inventariseert hoe het gehoor kan geven aan het kabinetsverzoek om vanaf eind november grenscontroles uit te voeren....