Clicky

vrijdag 25 oktober 2024 - 14:35 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsKabinet verbiedt komst omstreden Palestijnse activist Mohammed Khatib

Kabinet verbiedt komst omstreden Palestijnse activist Mohammed Khatib

DEN HAAG – De omstreden Palestijnse activist Mohammed Khatib, die volgende week een spreekbeurt zou houden op een bijeenkomst van de Radboud Universiteit in Nijmegen, komt Nederland niet in. Dat hebben de ministers David van Weel (Justitie en Veiligheid) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie) in een verklaring laten weten. Zij vinden zijn komst “zeer onwenselijk”.

Khatib “legitimeert, vergoelijkt en verheerlijkt geweld tegen de staat Israël, waaronder geweld door organisaties die op de terrorismelijst van de Europese Unie staan”, aldus Van Weel en Faber. “Hij spreekt ook actief zijn steun uit voor terroristische organisaties. Deze uitspraken kunnen een radicaliserend effect hebben.” Dat alles is voor de ministers voldoende aanleiding hem de toegang tot Nederland te ontzeggen.

“Vrijheid van meningsuiting is een groot goed”, benadrukken de bewindslieden. “Hierin mag het ook best schuren, maar wel binnen de democratische waarden die we met elkaar hebben afgesproken.”

De komst van Khatib wekte verontwaardiging omdat hij de bloedige terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar goedpraatte. “Voor het zaaien van haat en verheerlijken van geweld is absoluut geen plek in Nederland”, aldus de twee ministers.

Het kabinet spreekt verder steun uit voor een Duits voorstel om Samidoun, de organisatie waar Khatib toe behoort, op de Europese sanctielijst te zetten. “Hierdoor kunnen we op Europees niveau sancties opleggen, zoals het bevriezen van tegoeden.”

De Radboud Universiteit wil nog niet reageren. “We wachten de formele bevestiging af en komen dan met een reactie”, aldus een woordvoerder van de instelling.


Geen nieuws uit de transportsector meer missen? Abonneer u dan nu gratis op onderstaande nieuwsbrief(ven).

Nieuws: elke werkdag rond lunchtijd al het laatste nieuws uit de transportsector
Business: elke vrijdag rond 12 uur alleen het business-gerelateerde nieuws

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Schoof bevestigt: snel grenscontroles

DEN HAAG - Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles,...