Clicky

donderdag 24 oktober 2024 - 22:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAdvocaat: oproep OM om te praten in moordzaak De Vries gevaarlijk

Advocaat: oproep OM om te praten in moordzaak De Vries gevaarlijk

SCHIPHOL – Advocaat Vito Shukrula vindt de oproep aan verdachten om in het hoger beroep van de moordzaak van Peter R. de Vries alsnog een verklaring af te leggen “gevaarlijk”. De aanklagers deden de oproep woensdag en donderdag aan het begin van de zitting. Tijdens de zaak bij de rechtbank hebben de meeste verdachten gezwegen.

Het Openbaar Ministerie wees erop dat er niet zoiets bestaat als een zwijgplicht. “Maar die plicht is er wel degelijk in de onderwereld, dat heet de Omerta”, reageerde Shukrula. De advocaat vreest dat de oproep ertoe zou kunnen leiden dat er vanuit de onderwereld “voorzorgsmaatregelen” worden genomen tegen de verdachten of hun advocaten. Ook vroeg hij zich af of het OM verdachten zou beschermen als ze zouden gaan praten. “Of wordt hij aan zijn lot overgelaten door de overheid, zoals dat wel vaker gebeurt met getuigen en hun familie.”

Tijdens de zitting gaf verdachte Konrad W. aan dat hij overweegt om alsnog verklaringen af te leggen over zijn eigen zaak. W. had op advies van zijn vorige advocaat gezwegen, zei hij. De rechtbank legde hem voor zijn aandeel bij de moord veertien jaar cel op. W. ging hiertegen in beroep. “Ik hoop dat het hof mijn situatie beter zal beoordelen en zien dat ik niet zo’n lange isolatie van de maatschappij verdien”, zei hij.

LEES OOK
Zeven mannen verdacht van drugstransport via Schiphol en Lelystad voor de rechter

Dossier

De advocaten van W. hebben het gerechtshof gevraagd om zijn dossier te laten vertalen in het Pools, zodat hij het kan lezen in zijn cel. Ook zijn woensdag en donderdag andere onderzoekswensen van het OM en de verdediging besproken. Zo is onder meer gevraagd om het horen van de anonieme getuige 5089, maar ook om inzage in onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op De Vries. Op 7 november maakt het gerechtshof de beslissingen op deze wensen bekend.

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Tegen de drie hoofdverdachten eiste het Openbaar Ministerie een levenslange celstraf. De rechtbank legde de vermeende schutter Delano G., chauffeur Kamil E. en ‘moordmakelaar’ Krystian M. uiteindelijk lagere straffen op. G. en E. kregen 28 jaar cel, M. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 jaar en 1 maand. In de zaken van alle negen verdachten dient hoger beroep. Het hof verwacht de zaak eind volgend jaar inhoudelijk te behandelen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat...