Clicky

donderdag 24 oktober 2024 - 18:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitDuitse Douane legt twee grote illegale sigarettenfabrieken stil

Duitse Douane legt twee grote illegale sigarettenfabrieken stil [+foto’s&video]

ESSEN – Op 23 oktober 2024 heeft de Douane van Essen namens het Openbaar Ministerie van Wuppertal twee professionele, illegaal geëxploiteerde productiefabrieken voor illegale sigaretten in Radevormwald en Velbert ontdekt.

De machines van de gehele ontdekte productielijnen (productie- en verpakkingseenheden, stroomgeneratoren, uitlaatsystemen, tabaksnij- en droogmachines, technische apparatuur), grote hoeveelheden voorbereidende producten zoals circa 27 ton ruwe tabak, filter- en sigarettenpapier, buitenverpakkingen van verschillende merken sigaretten werden in beslag genomen.

Daarnaast werd ongeveer 11 ton sigaretten van fijne snede en 104.188 dozen nagemaakte sigaretten van verschillende merken in beslag genomen, die daar werden geproduceerd en die voornamelijk op de Britse markt worden verhandeld.

In de hallen van Radevormwald en Velbert werden negentien verdachten met de Bulgaarse, Oekraïense, Moldavische en Roemeense nationaliteit verrast en gearresteerd, mede met hulp van speciale federale politiekorpsen. Op verzoek van het Openbaar Ministerie van Wuppertal worden de verdachten vandaag voorgeleid voor de magistraat van de rechtbank van Wuppertal.

In april 2024 kregen medewerkers van de Douane de eerste aanwijzingen voor illegale sigarettenproductie, wat leidde tot de start van een onderzoek door het Openbaar Ministerie van Wuppertal.

Het intensieve onderzoek leidde de onderzoekers ook naar het spoor van verdachte objecten in Nederland en België. De onderzoeken en maatregelen werden gecoördineerd door Europol. Op 23/1024 zijn bij twee huiszoekingen in Nederland 12.000 dozen illegale sigaretten in beslag genomen.

Foto: Duitse Douane

Volgens een spontane melding aan de Belgische douaneautoriteiten leidde een verdere huiszoeking in België tot de inbeslagname van 12 ton ruwe tabak en twee tabaksdroogmachines. De nauwe en intensieve samenwerking op Europees opsporingsniveau leidde dankzij de betrokkenheid van Europol snel en soepel tot succes.

LEES OOK
Aanrijding met twee vrachtwagens op Duitse A57 [+foto]

De groep had de hallen van de illegale sigarettenfabrieken op zeer professionele en uitgebreide wijze verbouwd en uitgebreid voor hun criminele doeleinden, ook om het risico op ontdekking te minimaliseren.

Volgens de huidige kennis waren de sigaretten vooral bestemd voor de Duitse en Europese zwarte markt.

Alleen al voor de huidige inbeslagnames bedraagt ​​de geschatte Duitse tabaksbelastingschade ruim 4,3 miljoen euro.

“Deze zeer professionele faciliteiten voor de productie van illegale sigaretten zijn opnieuw van industriële proporties. Voor het eerst in Noordrijn-Westfalen werden twee productiefaciliteiten tegelijkertijd in beslag genomen. Dankzij de effectieve medewerking van alle betrokken autoriteiten hebben we vertrouwen dat de groep daders nu duurzaam is ontwricht en dat een aanzienlijke “belastingfraude op lange termijn in Duitsland kan worden voorkomen”, zegt Carolin Müller, hoofd van het douaneonderzoeksbureau van Essen.

Bij de operatie, die vanwege de uitgebreide maatregelen zich over meerdere dagen uitstrekte, zijn ongeveer 300 mensen van de douaneadministratie, de federale politie en de technische hulporganisatie betrokken, die professionele ondersteuning bieden bij het demonteren en vervoeren van de in beslag genomen machines, materialen en sigaretten.

Samen met het Openbaar Ministerie van Wuppertal wordt het onderzoek nu voortgezet door de douaneonderzoeksafdeling van Essen – hoofdkantoor in Keulen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS