Clicky

donderdag 24 oktober 2024 - 16:31 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSFinancieelNoodlijdende bussenmaker Ebusco voert miljoenenbesparingen door

Noodlijdende bussenmaker Ebusco voert miljoenenbesparingen door

DEURNE – Het noodlijdende Ebusco treft maatregelen om de bussenfabrikant te behoeden voor een faillissement. In Nederland blijft er één productielocatie over, omdat de vestigingen in Deurne en Venray worden samengevoegd. De eerste mensen zijn al ontslagen en uiteindelijk moet er jaarlijks 30 miljoen euro worden bespaard.

Volgens een woordvoerder worden er “minimaal” honderd banen geschrapt. “Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen.” Bij Ebusco werken ongeveer 770 mensen.

Onlangs werd bekend dat Ebusco de productie grotendeels had stilgelegd uit kostenoverwegingen. Woensdag verloor de fabrikant een rechtszaak, waardoor het een belangrijke order van 45 bussen door Qbuzz definitief geannuleerd zag worden. Ook had de vervoerder het recht om beslag te leggen op de rekeningen van Ebusco, waardoor de fabrikant in acute geldnood terechtkwam.

De bussenfabrikant laat weten dat de geannuleerde bussen worden doorgeschoven naar andere klanten. “Dit zal echter waarschijnlijk pas omzet genereren in 2025 en niet in 2024. Daarnaast zal het bedrijf kosten moeten maken voor het opnieuw aanpassen van deze bussen om aan de specificaties van de vervangende klant te voldoen”, aldus de onderneming.

LEES OOK
Brabantse bussenfabrikant Ebusco vergroot verlies

Als onderdeel van de herstructurering gaat Ebusco zijn productie verder uitbesteden. “De bussen worden door het bedrijf ontworpen en ontwikkeld, maar door contractfabrikanten geassembleerd, in plaats van in eigen huis te worden geproduceerd”, meldde de onderneming. Het bedrijf, dat het aantal productielocaties vermindert van zeven naar vijf, verwacht dat de herstructurering eind 2025 is afgerond.

Het bedrijf heeft achterstallige rekeningen en boetes voor te late leveringen van bussen, ter waarde van 33 miljoen euro. Ebusco is met “verschillende klanten” in gesprek over de verkoop van 61 geannuleerde bussen. In de eerste negen maanden van dit jaar heeft Ebusco 135 bussen geleverd, waarvan 37 in het laatste kwartaal.

“Ebusco gaat door een zeer moeilijke fase. Ondanks dat ik me bewust was van de problemen, besloot ik in september bij Ebusco te beginnen, gedreven door het potentieel van het bedrijf”, zegt de nieuwe topman Christian Schreyer in een toelichting.

Financieel directeur Jurjen Jongma kondigde aan het bedrijf uit Deurne te verlaten. Hij vertrekt na de voltooiing van een voorgenomen aandelenuitgifte, waarover donderdag wordt gestemd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×