Clicky

woensdag 23 oktober 2024 - 22:54 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSFinancieelQbuzz mag van rechter bestelling 45 bussen bij Ebusco annuleren

Qbuzz mag van rechter bestelling 45 bussen bij Ebusco annuleren

UTRECHT – Qbuzz mag de order van 45 elektrische bussen bij Ebusco annuleren. Dit meldt de rechtbank in Utrecht woensdag, nadat Ebusco een kort geding had aangespannen tegen Qbuzz. De bussen zijn al gemaakt en de meeste zijn al klaar om geleverd te worden, maar Qbuzz wilde de order annuleren omdat Ebusco te laat was met het leveren van de voertuigen. De bussenbouwer wilde via de rechter afdwingen dat Qbuzz de bussen toch betaalt

Het oordeel van de rechter vergroot de zorgen van de Deurnese bussenfabrikant. Ebusco heeft last van productieproblemen, waardoor de verliezen dit jaar zo sterk zijn opgelopen dat analisten vrezen voor het voortbestaan van het bedrijf. Het verlies van de order van Qbuzz legt volgens Ebusco flinke druk op de financiën.

Om de financiën op de korte termijn op peil te houden, heeft Ebusco de productie “grotendeels” stilgelegd in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak en het voltooien van het uitgeven van nieuwe aandelen bij aandeelhouders. Donderdag stemmen aandeelhouders of zij hiervoor goedkeuring geven.

Dat Qbuzz de overeenkomst van de rechter mag ontbinden, komt doordat Ebusco zich niet houdt aan de vaststellingsovereenkomst. Daarin staat dat Qbuzz de overeenkomst mag opzeggen als Ebusco de bussen niet op tijd levert en Qbuzz de langere levertijd onredelijk vindt. Ook bestaat volgens de rechter “het ernstige vermoeden” dat Ebusco de onderhoudsverplichtingen en verstrekte garanties niet zal nakomen.

LEES OOK
CLdN bestelt tien nieuwe LoLo containerschepen

Ebusco moest in eerste instantie de bussen in maart dit jaar aan Qbuzz leveren volgens de afspraken. Toen duidelijk werd dat Ebusco dit niet zou halen, spraken de bedrijven af dat Qbuzz ze uiterlijk op 1 september zou krijgen. Later liet Ebusco weten dat de eerste bussen pas in de week van 28 oktober geleverd kunnen worden en de rest begin 2025. Voor Qbuzz was dit de aanleiding om de deal op te zeggen.

De rechter benadrukt dat Qbuzz zelf ook een verplichting heeft richting de eigen opdrachtgever om op tijd te kunnen rijden met de nieuwe bussen. De vervoerder heeft ze vanaf 15 december nodig voor de nieuwe dienstregeling.

Verder heeft de rechter geoordeeld dat Qbuzz beslag mocht leggen op een van de rekeningen van Ebusco. De streekvervoerder deed dit omdat Ebusco ruim 1,2 miljoen euro moet betalen om “vertragingsschade”.

Qbuzz wil niet reageren op het vonnis. Het bedrijf rijdt onder andere in Groningen, Drenthe en rond de stad Utrecht onder de naam U-OV.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×