Clicky

woensdag 23 oktober 2024 - 18:28 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBoeing lijdt mede door staking verlies van ruim 6 miljard dollar

Boeing lijdt mede door staking verlies van ruim 6 miljard dollar

ARLINGTON – Vliegtuigbouwer Boeing heeft het grootste kwartaalverlies sinds de coronacrisis geleden. Dat kwam met name door een massale staking bij zijn fabrieken in de regio Seattle, die de productie al weken stillegt. Die heeft het bedrijf volgens analisten al miljarden gekost.

Het verlies in het derde kwartaal kwam uit op 6,2 miljard dollar (een kleine 6 miljard euro), veel meer dan de min van 1,4 miljard dollar een kwartaal eerder.

De nieuwe topman Kelly Ortberg had eerder deze maand, bij de aankondiging van het schrappen van 17.000 banen, al gewaarschuwd voor slechte cijfers. Die komen ook door kostenoverschrijdingen bij tal van opdrachten.

Woensdag is om twee redenen een spannende dag voor Boeing: het hoopt beleggers enigszins gerust te stellen met de presentatie van de gevreesde resultaten over het afgelopen kwartaal, de eerste cijfers onder Ortberg. Daarnaast stemmen de 33.000 stakende werknemers over een loonbod van 35 procent voor vier jaar. Dat moet de ontregelende staking na bijna zes weken beëindigen.

Boeing kampt sinds januari ook met een reeks problemen rond kwaliteit, toen een 737 MAX 9 van Alaska Airlines in de lucht een deurpaneel verloor en een noodlanding moest maken. Daarna werden meer technische mankementen aan toestellen van Boeing ontdekt. De autoriteiten houden de vliegtuigfabrikant sindsdien scherper in de gaten en Boeing moet de kwaliteitscontroles in fabrieken verbeteren. Daardoor schakelde de fabrikant de productie ook al af.

LEES OOK
Jumbo schrapt in reorganisatie kwart van de banen op hoofdkantoor

Volgens de eind juli aangestelde Ortberg heeft Boeing “nog een paar hele flinke hobbels” te overwinnen voordat het weer beter zal gaan. “Het zal tijd kosten om Boeing zijn oude status terug te geven, maar met de juiste focus en instelling kunnen we weer een iconisch bedrijf en leider in de lucht- en ruimtevaart worden”, stelde Ortberg in een bericht aan werknemers.

De 64-jarige Amerikaan wil onder meer de werkprocessen weer beter laten verlopen. “We moeten voorkomen dat problemen blijven aanslepen en beter samenwerken om de hoofdoorzaken vast te stellen, te verhelpen en te begrijpen. Ik heb al een veel gedetailleerdere werkwijze geïntroduceerd om dit in de hele organisatie te stimuleren en dit veranderingsproces is in volle gang.”

“Boeing is een vliegtuigbouwer en op het juiste moment moeten we weer met een nieuw model vliegtuig komen. Maar voor die tijd hebben we nog veel werk te doen”, voegde Ortberg toe.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×