Clicky

woensdag 23 oktober 2024 - 00:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

PVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

DEN HAAG – Het Nederlandse slavernijverleden is in een Kamerdebat aanleiding geworden voor een aanvaring tussen de PVV enerzijds en GroenLinks-PvdA en NSC anderzijds. “We ontkennen het slavernijverleden echt niet: het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis”, zei Peter van Haasen (PVV). “Maar woke termen zoals ‘tot slaaf gemaakten’ worden zelfs daar niet serieus genomen.” Hij doelt op Curaçao en Bonaire, waar hij onlangs was met andere Kamerleden.

Van Haasen wees ook op het voornemen uit het PVV-partijprogramma om de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden in te trekken. Het fonds van 200 miljoen euro dat het vorige kabinet na de excuses heeft opgetuigd “had van ons niet gehoeven”, aldus het PVV-Kamerlid. Hij vroeg staatssecretaris Zsolt Szabó (Koninkrijksrelaties), ook van de PVV, om het geld “op een creatieve manier in te zetten” voor bijvoorbeeld zorg of onderwijs. “Ik heb mensen gesproken, die hebben liever brood op de plank dan een monument op de hoek.”

LEES OOK
NSC en BBB blijven tegen opening Lelystad Airport voor commerciële vluchten

“Ik vind het vrij denigrerend, hoe Van Haasen spreekt over het leed dat in de afgelopen honderden jaren heeft plaatsgevonden met onze voorouders”, reageerde Raoul White (GroenLinks-PvdA). “Het blijkt dus dat er geen enkele vorm van empathie aanwezig is over die gedeelde geschiedenis.”

‘Uitgelachen’

“Super beledigend”, noemde Faith Bruyning (NSC) de woorden van haar coalitiegenoot. “Het is een heel zwaar verleden geweest. Eerst noemt u het een zwarte bladzijde uit de geschiedenis, en vervolgens haalt u uw verkiezingsprogramma erbij. Ik snap het niet meer, wat u vindt.”

Van Haasen: “Ik zeg het nog genuanceerd. Toen ik vertelde dat hier de term ‘slaaf gemaakten’ werd gebruikt, werd ik uitgelachen. En dat is geen fabeltje, dat is een feit.” Bruyning reageerde dat Van Haasen werd uitgelachen omdat hij de persoon was die erover vertelde. “U bent niet de aangewezen persoon om het te hebben over termen die gebruikt worden.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Polderbaan van 28 oktober t/m 6 november buiten gebruik voor onderhoud

SCHIPHOL - Van maandag 28 oktober tot en met woensdag 6 november vinden er reguliere onderhoudswerkzaamheden plaats aan de Polderbaan. Tijdens het baanonderhoud is...
×