Clicky

dinsdag 22 oktober 2024 - 15:36 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAsieloverleg naar volgende fase: 4 fractieleiders woensdag bijeen

Asieloverleg naar volgende fase: 4 fractieleiders woensdag bijeen

DEN HAAG – De leiders van de vier regeringspartijen overleggen woensdag voor het eerst samen over het al dan niet inzetten van het noodrecht voor strengere asielmaatregelen. Na lange besprekingen over de splijtende kwestie tussen PVV en NSC, de voornaamste tegenpolen, lijkt met het gezamenlijke overleg een volgende fase aangebroken.

“Morgenmiddag” zijn ook VVD-leider Dilan Yeşilgöz en haar BBB-collega Caroline van der Plas uitgenodigd, zei Van der Plas dinsdag na afloop van een wekelijks overleg van de vier fractieleiders. “Met z’n vieren.” De besprekingen staan onder leiding van premier Dick Schoof. Wat er precies op tafel ligt, weten Van der Plas en Yeşilgöz nog niet, zeggen ze. “PVV en NSC zijn in de lead.”

Radiostilte na overleg

Maandagavond sprak Schoof op het Catshuis met PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het asielbeleid. Wat daar uit kwam, is niet duidelijk. Volgens Van Vroonhoven ligt “alles op tafel” zonder daar nader op in te gaan. In antwoord op vragen zegt ze dat ze “zeker hoopvol is gestemd” en dat ze “er absoluut” uit zullen komen.

LEES OOK
FNV noemt coalitieakkoord 'rechtstreekse aanval op vakbeweging'

Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen “geen idee” welke plannen op tafel liggen om woensdag te gaan bespreken met de coalitiepartners. Van der Plas zegt er ook niks over.

Alternatieve spoedwet

Schoof benadrukte maandag na de verschoven ministerraad nog dat er wordt gesproken over “diverse opties”. Maar wat mogelijke alternatieven zijn voor het noodrecht wilde Schoof niet kwijt.

Het noodrecht ligt politiek gevoelig omdat de invoering al gebeurt voordat het parlement zich erover heeft kunnen uitspreken. De Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, sprak zich er onlangs tegen uit via een motie. Bij een alternatief zoals de spoedwet, zijn de beide Kamers wel vooraf betrokken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vanaf nu meer ligplaatsen voor langere periode in Amsterdamse haven

AMSTERDAM - Binnenvaartschippers kunnen vanaf nu een ligplaats aan de Sumatra- of Surinamekade aanvragen voor een langere periode, namelijk drie weken bovenop de standaardperiode...
×