Clicky

maandag 21 oktober 2024 - 20:54 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSNieuw MaterieelPreZero zet 32 Volvo FM Electric-trucks in voor efficiënte, stille en uitstootvrije...

PreZero zet 32 Volvo FM Electric-trucks in voor efficiënte, stille en uitstootvrije afvalinzameling

Afvalverwerkings- en recyclingbedrijf PreZero heeft 32 Volvo FM Electric-trucks in diverse configuraties aan het wagenpark toegevoegd. De onderneming streeft ernaar de CO2-voetafdruk in de hele keten te verkleinen.

“We bekijken continu hoe we onze dienstverlening met zo min mogelijk vervoersbewegingen en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot kunnen uitvoeren. De verduurzaming van ons wagenpark door de aanschaf van elektrische trucks past goed bij onze ambities op dit gebied”, zegt Richard Bierhuizen, Fleetmanager bij PreZero.

Het wagenpark van PreZero opereert veelal in stedelijke gebieden. En daarom zet het bedrijf in op de meest duurzame vormen van logistiek. Vanaf 2025 zullen de eerste grote steden zero-emissiezones hebben.

“Met dit in het verschiet, kan je eigenlijk niet meer investeren in voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. We hebben daarom 32 elektrische Volvo-trucks aangeschaft. De Volvo FM Electric is zeer geschikt voor de verschillende werkzaamheden die wij uitvoeren. Doordat de truck in heel veel verschillende configuraties leverbaar is, hebben wij voor iedere toepassing een geschikte variant kunnen samenstellen”, licht Richard Bierhuizen de keuze toe.

“Onze voertuigen rijden over het algemeen regionaal, waardoor de gemiddelde afstand tussen de 150 en 200 kilometer per dag is. Daarnaast gebruikt de opbouw energie om de containers te kunnen legen, afval te kunnen persen of containers op- en af te kunnen zetten”, zegt Bierhuizen. Alle vrachtwagens zijn daarom voorzien van een e-PTO voor de aandrijving van de opbouw. “De af-fabriek-oplossing van Volvo Trucks biedt hierin uitgebreide mogelijkheden om de verschillende opbouwtypes te kunnen voorzien van energie. De leverbare accucapaciteiten, plaatsingsmogelijkheden aan het chassis en de motorvermogens sluiten ook goed aan bij onze behoeftes. Daarnaast hebben we gekeken naar de goede instap voor de chauffeur en veel zicht rondom, en hebben we gekozen voor de meest uitgebreide veiligheidssystemen voor zowel de chauffeurs, als voor andere weggebruikers.”

Een circulaire economie met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot

“Waar anderen afval zien, zien wij nieuwe grondstoffen. Wij zorgen ervoor dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien. Zo maken we de weg vrij voor een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft. En dus meer circulair wordt”, vertelt Bierhuizen.

“Onze duurzame gedachte gaat verder dan het verwerken van afvalstromen tot grondstoffen. Het strekt zich ook uit naar de logistieke processen van het bedrijf”, vervolgt hij. “We bekijken continu hoe we onze dienstverlening met zo min mogelijk vervoersbewegingen en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot kunnen uitvoeren. De verduurzaming van ons wagenpark door aanschaf van elektrische vrachtwagens past goed bij onze ambities op dit gebied.”

Nauwe samenwerking in bepalen juiste configuratie van de technisch complexe voertuigen
Voor de verduurzaming van de vloot heeft PreZero een inventarisatie gemaakt van alle locaties, de routes en afstanden die de voertuigen rijden en het energieverbruik. Daarnaast is gekeken welke netwerkaansluiting er is en welke mogelijkheden er zijn om de capaciteit te vergroten. Op basis hiervan is in samenspraak met Volvo Trucks een keuze gemaakt welke configuraties geschikt zijn voor elektrificatie. Bierhuizen: “De verschillende chassis- en opbouwuitvoeringen zijn in nauw overleg opgesteld, in goed onderling overleg tussen de sales engineer van Volvo en de verschillende opbouwers. Bij deze technisch complexe voertuigen is deze afstemming vooraf essentieel om problemen bij de montage en aandrijving van de opbouw te voorkomen.”

LEES OOK
Bos Logistics kiest opnieuw voor Volvo FH Electric

De 32 Volvo’s FM Electric zijn opgebouwd als kraakpersvoertuigen voor de inzameling van rolcontainers met bedrijfsafval, papier en pd (plasticverpakkingen en drankenkartons), portaal- en haakarmvoertuigen voor het vervoer van afzet-/perscontainers en een trekker voor afvalinzameling met een oplegger.

Voor iedere inzet is een andere specificatie gekozen, op basis van de beschikbare én benodigde batterijcapaciteit, ruimte aan het chassis en asconfiguratie. Dit varieert van 6×2-chassis met een gestuurde naloopas en 360 kWh-accucapaciteit voor de kraakpersvoertuigen, 4×2-chassis met 360 kWh-accucapaciteit voor de portaalvoertuigen en 6×2 chassis met 540 kWh-accucapaciteit en 490 kW motorvermogen voor de haakarmopbouw, die ook voorzien is van een aanhangwagenkoppeling, zodat deze met een aanhanger kan rijden.

Verdere elektrificatie van het wagenpark

In 2021 startte PreZero in Duiven met de aanleg van het eerste laadplein en de eerste elektrische trucks zijn daar in 2022 gaan rijden. “Hier hebben wij al veel ervaring opgedaan en van geleerd. Het is gebleken dat na de eerste gewenning iedereen zeer enthousiast is. De chauffeurs zijn blij met de rust en souplesse van deze trucks en ervaren nauwelijks problemen met de actieradius. Mochten de trucks ’s avonds extra moeten rijden voor bijvoorbeeld de inzameling van papier, dan is er altijd nog de mogelijkheid van snelladen. Maar voor de dagelijkse inzet is dit met onze werkzaamheden in veel gevallen nog niet nodig gebleken. Hierdoor is de impact op onze dagelijkse operatie zeer beperkt”, aldus Bierhuizen.

PreZero is vastberaden om nu door te pakken met de verdere elektrificatie van het wagenpark. “In 2030 verwachten wij dat minimaal 33% van de vloot emissievrij is. Voor veel van onze toepassingen volstaat de huidige accucapaciteit. De komende jaren zal dit ongetwijfeld toenemen, zodat we ook de voertuigen kunnen elektrificeren die een grotere energiebehoefte en weinig chassisruimte voor accu’s hebben. Uiteraard moet er dan met name op het gebied van netcapaciteit nog wel het nodige gebeuren om op al onze locaties voldoende laadinfra te kunnen installeren”, zegt Bierhuizen.

Tot slot heeft hij nog een advies: “Andere ondernemers willen we meegeven dat het belangrijk is om te starten en ervaringen op te doen met deze energietransitie. Vaak blijkt dat er al veel mogelijk is als je ermee aan de slag gaat; maak gebruik van de ervaring die de leveranciers van zowel de trucks als de laadinfrastructuur inmiddels hebben opgedaan.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen rijdt met volle snelheid in op file op Duitse A4...

HERMSDORFER KREUZ - Momenteel zijn er flinke vertragingen op de Duitse A4, vlak voor het Hermsdorfer Kreuz, richting Dresden. Door een verkeersongeval, waarbij meerdere...
×