Clicky

zaterdag 19 oktober 2024 - 05:26 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNAVO-lid Turkije condoleert Hamas met dood van 'martelaar Sinwar'

NAVO-lid Turkije condoleert Hamas met dood van ‘martelaar Sinwar’

ISTANBUL – De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan heeft vrijdag enkele topfunctionarissen van Hamas gecondoleerd met de dood van Yahya Sinwar, de door Israël gedode leider van die Palestijnse beweging.

Hij deed dat volgens een verklaring van zijn ministerie tijdens een bijeenkomst met hen in Istanbul. Fidan betoonde zijn medeleven en noemde Sinwar een “martelaar”.

Hoewel Turkije vaak kritiek heeft op Israëls aanvallen in Gaza, is de condoleance opmerkelijk omdat Turkije lid is van de NAVO. En NAVO-chef Mark Rutte reageerde donderdag, nog voordat Hamas de dood van Sinwar officieel bevestigde, juist in zeer ferme bewoordingen op de claim van Israël dat het de leider van Hamas had gedood. “Sinwar is overal erkend als de architect van de terreuraanvallen op Israël van 7 oktober 2023”, zei Rutte tijdens een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. “Ik heb hem eerder al veroordeeld, alle bondgenoten hebben hem veroordeeld, elke redelijke ziel in deze wereld heeft hem veroordeeld. Dus als hij dood is, dan zal ik hem persoonlijk niet missen.”

LEES OOK
Transavia vliegt tot en met maandag niet meer naar Beiroet

De 61-jarige Sinwar was de politiek leider van Hamas sinds de dood van Ismail Haniyeh, die in juli omkwam bij een explosie in de Iraanse hoofdstad Teheran. Eerder doodde Israël al de militaire leider Mohammed Deif. Daardoor was Sinwar de enige hoge leider van Hamas die nog over was. Hij leidde de militante beweging in Gaza sinds 2017, terwijl Haniyeh in het buitenland verbleef.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geen vrachtwagens, maar transportband door natuurgebied voor onderhoud

FOCHTELOO - Met een ruim 2 kilometer lange transportband wil Natuurmonumenten herstelwerkzaamheden in een Natura 2000-gebied op de grens van Friesland en Drenthe zo...
×