Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 22:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerGeen vrachtwagens, maar transportband door natuurgebied voor onderhoud

Geen vrachtwagens, maar transportband door natuurgebied voor onderhoud

FOCHTELOO – Met een ruim 2 kilometer lange transportband wil Natuurmonumenten herstelwerkzaamheden in een Natura 2000-gebied op de grens van Friesland en Drenthe zo natuurvriendelijk mogelijk uitvoeren. Om ongeveer 35 kilometer aan kades in het Fochteloërveen te herstellen, is zeker 400.000 kubieke meter zand en leem nodig. Dat komt volgens Natuurmonumenten neer op zo’n 20.000 vrachtwagenladingen.

Om de uitstoot van stikstof en CO2 te beperken, worden de grondstoffen niet via vrachtwagens het gebied in vervoerd, maar op een elektrisch aangedreven transportband.

“Dit is in Nederland bij natuurherstel niet eerder gedaan”, aldus Natuurmonumenten, de beheerder van het Fochteloërveen. Dat is met ruim 2500 hectare een van de grootste overgebleven hoogveengebieden van Europa, waarin meer dan driehonderd dier- en plantensoorten leven die op de rode lijst van bedreigde soorten staan.

Eind 2022 startte Natuurmonumenten met een groot project om de kades te herstellen. Doel is om water vast te houden en zo te voorkomen dat het hoogveen verdroogt en uiteindelijk verdwijnt. Hoogveen slaat het broeikasgas CO2 op en kan zo klimaatverandering tegengaan.

LEES OOK
Duitse politie stopt 'busvervoer' [+foto]

Ruim 20 kilometer kade aan de randen van het Fochteloërveen is inmiddels opgeknapt. De benodigde materialen daarvoor werden met vrachtwagens aangevoerd. Voor de volgende 35 kilometer dieper in het gebied is een lange transportband aangelegd. “Het streven is om een emissiereductie van ten minste 85 procent te realiseren ten opzichte van de traditionele uitvoeringsmethode.”

Vanaf een depot aan de rand van het Fochteloërveen gaan het zand en leem op een transportband naar stortbunkers in het centrale deel van het natuurgebied. “Die enorme band conflicteert wel met de weidse, stille natuur eromheen. Maar het is vele malen beter en stiller dan transport via vrachtwagens”, aldus een woordvoerder. Volgens Natuurmonumenten spaart dit 80.000 vrachtwagenkilometers heen en weer door het gebied uit. Tractoren die op waterstof rijden, brengen de grondstoffen vervolgens naar de plekken waar de kade wordt hersteld. Daarbij worden elektrische kranen gebruikt. De werkzaamheden duren nog jaren en kosten ruim 5 miljoen euro.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Politiek verdeeld over zero-emissiezones

ZOETERMEER - Het commissiedebat Duurzaam Vervoer in de Tweede Kamer bracht gisteren geen duidelijkheid over de invoering van de zero-emissiezones. evofenedex wil dat de...