Clicky

donderdag 17 oktober 2024 - 13:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSSpoorvervoer"Nieuwe Eurocity Direct naar Brussel voor veel mensen te duur"

“Nieuwe Eurocity Direct naar Brussel voor veel mensen te duur”

AMSTERDAM – Rover wil dat treinen naar België in dezelfde prijsklasse gaan vallen als de reguliere, binnenlandse Intercity’s. Het hoge prijskaartje maakt de trein nu geen aantrekkelijk alternatief voor de auto, waarschuwt Rover.

Eind dit jaar gaat een nieuwe, snelle Intercity tussen Amsterdam Zuid, Rotterdam, Antwerpen en Brussel rijden via de hogesnelheidslijn. De trein is hiermee zo’n 40 minuten sneller dan de reguliere IC Brussel, die blijft rijden tussen Rotterdam en Brussel.

De nieuwe trein biedt een aantrekkelijke verbinding maar met een paar grote nadelen. Zo zijn er geen abonnementen voor terugkerende reizigers en zijn voordeelreizigers aan een vooraf gekozen trein gebonden. Maar bovenal krijgt de nieuwe verbinding een fors prijskaartje.

Wie van Amsterdam Zuid naar Groningen reist, legt ruim 200 kilometer af in ruim 2 uur tijd. Het prijskaartje: €29,40. De rit met de nieuwe Eurocity Direct van Amsterdam naar Brussel duurt grofweg even lang is legt dezelfde afstand af. Toch moet de reiziger die naast het net vist voor een voordeelticket hier het standaardtarief van €64,10 voor betalen. “Wat een gemiste kans”, reageert Rover-directeur Freek Bos teleurgesteld.

LEES OOK
Directe treinverbinding Zeeland met Brabantse steden en Zwolle

“België ligt om de hoek, voor de automobilist zijn de grenzen nauwelijks zichtbaar. Maar NS maakt er een wereldreis van door reizigers zeer hoge prijzen te laten betalen en in sommige gevallen aan een specifieke trein te binden. Deze trein rijdt zo zijn doel voorbij.”

Oorspronkelijk wilde NS maar liefst €73 rekenen voor een enkele reis naar Brussel, maar na een negatief advies van Rover werd dit bedrag naar beneden bijgesteld en blijft het voordelige “Saver”-ticket van €25 beschikbaar zolang de voorraad strekt. Toch is Rover nog niet tevreden.

“Wij zien liever een lager basistarief voor iedereen. Daarnaast begrijpen we niet waarom NS hun eigen kortingsabonnementen niet wil accepteren”, stelt Freek Bos. “Er bestaat al een Eurostar-trein naar Brussel. Voor veel mensen is deze verbinding te duur. De nieuwe Eurocity Direct had juist een mooi alternatief kunnen zijn.”

Rover pleit ervoor de trein naar België niet anders te behandelen dan binnenlandse Intercity’s. “Dat betekent normale prijzen, acceptatie van kortingsabonnementen tenminste tot de grens, flexibel kunnen reizen met de trein naar keuze, en natuurlijk geen grenstoeslagen en andere gekkigheden”, verduidelijkt Freek Bos.

LEES OOK
Nieuwe snelle IC naar Brussel kan veel aantrekkelijker

Rover doet een beroep op NS om het maatschappelijk belang voorop te stellen en de nieuwe verbinding dermate aantrekkelijk te maken dat meer reizigers naar België de trein zullen verkiezen boven de auto.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Rijkswaterstaat: uitgespoelde grond onder A38 op tijd ontdekt

RIDDERKERK - Het euvel onder het wegdek waardoor de snelweg A38 bij Ridderkerk sinds woensdag is gesloten, is tijdig opgemerkt, stelt Rijkswaterstaat. Door weggespoelde...