Clicky

woensdag 16 oktober 2024 - 14:27 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVattenfall stapt af van plan voor biomassacentrale Diemen

Vattenfall stapt af van plan voor biomassacentrale Diemen

DIEMEN – Energieleverancier Vattenfall stapt definitief af van zijn plan om een biomassacentrale voor warmte te bouwen in Diemen. In plaats daarvan kijkt het bedrijf of het huizen duurzaam kan verwarmen met onder andere geothermie en restwarmte. Dat staat in een samenwerkingsovereenkomst van Vattenfall met meerdere gemeentes en de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Biomassacentrales krijgen vaak kritiek van milieuorganisaties. Onder andere hout is een van de biogrondstoffen die worden verbrand in de centrales. Dat levert luchtvervuiling op en kan bijdragen aan ontbossing, luiden de klachten.

Vattenfall had plannen om in Diemen een grote biomassacentrale te bouwen waarin houtpellets zouden worden gebruikt. Maar de Raad van State oordeelde vorig jaar dat de provincie Noord-Holland daar te gemakkelijk toestemming voor had gegeven.

Restwarmte is de warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbrandingsinstallaties of in de industrie vrijkomt. Via warmtenetten voert die naar woningen die ermee worden verwarmd. Geothermie staat voor aardwarmte, die wordt gewonnen door honderden meters onder de grond warm water op te pompen. Vattenfall richt zich ook op het gebruik van grote elektrische boilers en het ombouwen van een elektriciteitscentrale in Diemen voor het gebruik van waterstof in plaats van aardgas.

LEES OOK
Ook Vattenfall komt met terugleverkosten voor zonnepanelen

Vattenfall zegt “actieve steun” te hebben gekregen van de gemeentes en provincies voor de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen. Tegelijkertijd zegt het bedrijf dat er nog “belangrijke uitdagingen” zijn om de alternatieven voor verwarming op gas betaalbaar te houden voor leveranciers en klanten.

In de samenwerkingsovereenkomst zitten geen afspraken over financiële steun van gemeenten of provincies richting Vattenfall. Wel trekken het energiebedrijf en de lagere overheden op in gesprekken met het Rijk over subsidies.

Vattenfall levert met zijn warmtenet vanuit Diemen restwarmte van onder andere datacenters en waterzuiveringsinstallaties voor het equivalent van 140.000 woningen. Dat zijn gebouwen in Almere, Amsterdam-Zuidoost, Ouder-Amstel en Diemen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Belgische Ninatrans neemt Duitse All Road International over

All Road International (ARI) is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met transport en logistiek en gevestigd is in Düren, Duitsland. ARI is actief op de...
×