Clicky

dinsdag 15 oktober 2024 - 21:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOM eist ontneming van ruim 45 miljoen euro tegen ‘vastgoedman’ uit Eindhoven

OM eist ontneming van ruim 45 miljoen euro tegen ‘vastgoedman’ uit Eindhoven

EINDHOVEN – In januari 2024 werd een 49-jarige ‘vastgoedman’ uit Eindhoven door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden voor het langdurig en grootschalig witwassen van crimineel verkregen geld. Het OM wil ook het illegaal verkregen vermogen van de verdachte afpakken. In het kader van de ontnemingsvordering stond de man vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een ontneming van ruim €45 miljoen.

In het vonnis van de rechtbank is te lezen dat het witwassen van de verdachte bestond uit contante geldstromingen, overboekingen uit Turkije en uit de aankoop van een groot aantal onroerende goederen.

Vervolgprofijt

Het OM is van oordeel dat de omvangrijke vastgoedportefeuille van de man geheel ontnomen moet worden. Zonder de criminele gelden en criminele investeringen had de veroordeelde deze immers nooit kunnen opbouwen. Het OM ziet de huuropbrengsten en de waarde van de panden als ‘vervolgprofijt’. Zo zou hij de aankoop van de panden niet hebben kunnen doen zonder gebruik te maken van crimineel geld en zouden de hypothecaire leningen zijn verstrekt op basis van onjuiste informatie.

LEES OOK
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

Eerder werd de man in 2016 al veroordeeld voor het gebruik maken van een valse werkgeversverklaring. Dat de man op enig moment ‘legale’ huurinkomsten genereerde die ook zijn gebruikt om te investeren doet hier niet aan af, omdat hij zonder de criminele investeringen überhaupt niet aan deze inkomsten was gekomen.

De officier van justitie: “Daarmee staat vast dat de hele vastgoedportefeuille van veroordeelde besmet is. Het gaat in feite om een dakpanconstructie. De latere dakpannen rusten steeds op eerdere rotte dakpannen.”

Berekening

Het OM heeft voor de berekening van het crimineel vermogen de inkomsten van de veroordeelde in beeld gebracht. De waarde van de panden en de huurinkomsten bedragen ruim 45 miljoen euro. Het OM eist in deze zaak dat het gehele bedrag ontnomen dient te worden.

De uitspraak is op 26 november.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Libanon scherpt beveiliging van enige vliegveld aan

BEIROET - Libanon heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het enige vliegveld van het land, zegt premier Najib Mikati. Volgens hem doet de regering er...
×