Clicky

dinsdag 15 oktober 2024 - 16:31 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDaling spaarrentes in Europa ingezet, meldt vergelijkingssite

Daling spaarrentes in Europa ingezet, meldt vergelijkingssite

EINDHOVEN – De spaarrentes in Europa zijn de afgelopen maanden gedaald, meldt Geld.nl. Volgens de vergelijkingssite, die de Europese spaarrentes bijhoudt, is de hoogste spaarrente in een half jaar tijd met een half procentpunt gezakt van 4 procent naar 3,5 procent. Ook de gemiddelde spaarrente in Europa is sinds april gestaag afgenomen van 2,51 procent naar 2,4 procent. Daarmee lijkt de dalende trend definitief ingezet.

Opvallend is dat de rentedaling vooral spaarrentes van buitenlandse banken betreft. De drie grote Nederlandse banken Rabobank (1,7 procent), ING (1,5 procent) en ABN AMRO (1,5 procent) laten volgens Geld.nl geen rentedaling zien. De Nederlandse grootbanken houden hun spaarrentes echter al het hele jaar een stuk lager dan banken over de grens, stelt spaarexpert Sieto de Vries van Geld.nl.

De dalende spaarrente hangt vooral samen met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente in het eurogebied te verlagen. Zo schroefde de centrale bank het belangrijkste rentetarief dit jaar al in twee stappen terug van 4 procent naar 3,5 procent. Banken volgen de ECB-rente vaak in hun eigen rentebeleid.

Ook de rente op spaardeposito’s, ofwel spaarrekeningen met een vaste looptijd, is gedaald. De hoogste rente voor een deposito van één jaar schommelde de afgelopen maanden tussen de 3,6 procent en 3,7 procent, en is nu afgenomen tot 3,45 procent. De hoogste rente voor een spaardeposito van vijf jaar zakte in een maand tijd van 3,65 procent naar 3,22 procent. Doordat de ECB de rente naar verwachting verder gaat verlagen, is een overstap naar een spaardeposito volgens Geld.nl een interessant alternatief.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Libanon scherpt beveiliging van enige vliegveld aan

BEIROET - Libanon heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het enige vliegveld van het land, zegt premier Najib Mikati. Volgens hem doet de regering er...
×