Clicky

dinsdag 15 oktober 2024 - 13:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsStena Line en Associated British Ports zetten stappen richting een nieuwe £200...

Stena Line en Associated British Ports zetten stappen richting een nieuwe £200 miljoen ferryterminal in Immingham

ROTTERDAM – De Zweedse ferrymaatschappij Stena Line en de grootste havenexploitant van het Verenigd Koninkrijk, Associated British Ports (ABP), hebben hun gezamenlijke intentie aangekondigd om door te gaan met de investering van meer dan £200 miljoen in een nieuwe vracht ferryterminal in de haven van Immingham na de toekenning van de DCO (Development Consent Order) planningsaanvraag door de Britse regering.

De goedkeuring is een grote stap voorwaarts voor het project en betekent dat de bouw van de nieuwe RoRo-ferryterminal officieel kan beginnen. Na de goedkeuring werd het project deze week gepresenteerd op de showcase van het International Investment Summit van de Britse regering.

Simon Bird, regionaal directeur van de Humber havens: “Dit is fantastisch nieuws voor de Humber en het Verenigd Koninkrijk in het algemeen. De IERRT-ontwikkeling vergroot de mogelijkheden en capaciteit van de haven van Immingham voor de afhandeling van onbegeleide vrachteenheden over de Noordzee aanzienlijk.”

“Deze extra capaciteit is nodig om aan de groeiende commerciële vraag te voldoen en tegelijkertijd de bijdrage van de monding van de Humber aan een effectieve, efficiënte, concurrerende en veerkrachtige RoRo-vrachtsector in het Verenigd Koninkrijk te versterken. IERRT speelt ook in op de trend van grotere RoRo-schepen, die grotere haveninfrastructuur en ruimte aan land nodig hebben.”

“Naast het ondersteunen en laten groeien van de werkgelegenheid in de bedrijven die IERRT gebruiken, is het project zelf de bron van extra werkgelegenheid. Het zal 700 banen creëren tijdens de bouwfase en vervolgens 200 permanente banen zodra het operationeel is.”

Omdat de vraag van klanten in de regio blijft groeien, heeft Stena Line extra capaciteit nodig om haar activiteiten in Immingham uit te breiden. De nieuwe RoRo-terminal is een lange termijnoplossing op een nieuwe locatie die toegang biedt tot de belangrijkste monding van de Humber, waardoor snellere vaartijden mogelijk zijn en grotere schepen kunnen worden ingezet om te voldoen aan de toegenomen vraag naar vracht van exporteurs en importeurs uit de hele regio en de rest van het Verenigd Koninkrijk.
In 2022 ondertekenden Stena Line en ABP een overeenkomst van £100 miljoen waardoor de ferrymaatschappij de nieuwe terminal de komende 50 jaar zal exploiteren. Deze lange termijnverbintenis zal een impuls geven aan het noordoosten van Engeland, waar de onbegeleide vrachtmarkt gestaag groeit.

LEES OOK
Waterstoftankstation voor vrachtwagens geopend in de haven van Göteborg

Stena Line is een van de grootste ferrymaatschappijen ter wereld met 20 routes en 40 schepen in Noord-Europa en het Middellandse Zeegebied. Immingham, gelegen in Lincolnshire, wordt een strategisch knooppunt voor het bedrijf, dat momenteel twee dagelijkse diensten onderhoudt vanuit de Humber-regio naar Nederland. Stena, de groep die eigenaar is van Stena Line, is sinds kort ook de enige eigenaar van transport- en logistiekbedrijf NTEX, dat zijn hoofdkantoor in de haven heeft.

Niclas Mårtensson, CEO van Stena Line: “We zijn erg blij dat de staatssecretaris de nieuwe RoRo-terminal in de haven van Immingham heeft goedgekeurd. De haven is van groot strategisch belang voor Stena Line en we streven ernaar voort te bouwen op het succes dat we hebben gezien in de onbegeleide vrachtmarkt.”

“Dit is een lange termijnverbintenis voor ons en zal een integraal onderdeel zijn van de uitbreiding van onze vrachtactiviteiten op onze routes tussen het Verenigd Koninkrijk en Continentaal Europa om aan de vraag te voldoen. In combinatie met Stena’s recente overname van NTEX, kijken we uit naar deze ontwikkeling om onze activiteiten uit te breiden en onze positie in de Noordoost-Engelse markt te versterken.

LEES OOK
Milence ontwikkelt zijn eerste Britse laadhub in Immingham

Henrik Pedersen, CEO van ABP: “We zijn verheugd dat de Development Consent Order (DCO) voor de Immingham Eastern Ro-Ro Terminal (IERRT) is verleend. Deze goedkeuring is een belangrijke mijlpaal in onze missie om ‘Keep Britain Trading’ te realiseren door de logistieke infrastructuur van het Verenigd Koninkrijk te verbeteren en de handelscapaciteit over de Noordzee te versterken. We zullen de voorwaarden in de DCO goedkeuring herzien en zijn vastbesloten om een levensvatbaar en conform project te leveren.”

“Het IERRT-project is een belangrijk onderdeel van onze strategie om de toeleveringsketens van het Verenigd Koninkrijk te versterken en de handelsconnectiviteit te verbeteren, terwijl het ook aanzienlijke economische voordelen met zich meebrengt, waaronder de creatie van honderden banen tijdens de bouw en de lopende werkzaamheden. We hebben er alle vertrouwen in dat we, met de nodige aanpassingen, op schema kunnen blijven om in 2025 met de bouw te beginnen en het project in 2026 te voltooien.”

Carl Johan Hellner, Chief Operating Officer, Ports and Terminals bij Stena Line: “Deze aankondiging is een bewijs van het succes van Stena Line’s samenwerking met ABP. We kijken ernaar uit om de samenwerking verder uit te bouwen om op lange termijn waarde te creëren voor onze klanten en de toekomstige groei van de Britse handel te ondersteunen.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

DHL na test: Tesla Semi is klaar voor het grote publiek!

DHL zet zich in om de uitstoot in de logistiek te verminderen. Het verbeteren van de duurzaamheid van de vloot is daar een groot...