Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 18:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsChina kijkt naar FrieslandCampina in onderzoek EU-zuivelsubsidies

China kijkt naar FrieslandCampina in onderzoek EU-zuivelsubsidies

AMERSFOORT – China kijkt naar FrieslandCampina in een onderzoek naar subsidies van de Europese Unie voor zuivelproducten die in China worden geïmporteerd. Het Nederlandse zuivelconcern is samen met twee andere Europese zuivelexporteurs door China op een onderzoekslijst gezet en moet mogelijk informatie aanleveren.

Het is de nieuwste zet van China in een oplopend handelsconflict met Brussel. Vorige week heeft Beijing al stappen gezet om tijdelijke heffingen op te leggen aan brandy uit de EU, nadat die laatste eerder had besloten tot extra importheffingen op Chinese elektrische auto’s.

FrieslandCampina laat weten dat het bedrijf “desgevraagd en in overeenstemming met de wet- en regelgeving, de benodigde informatie met betrekking tot het onderzoek zal verstrekken”.

In augustus kondigde China het onderzoek naar de EU-subsidies voor zuivelproducten al aan. Toen zei de Europese Commissie van plan te zijn om “de belangen van de EU-zuivelindustrie krachtig te verdedigen”.

Het Chinese onderzoek richt zich op Europese subsidies voor een reeks zuivelproducten, waaronder verse en bewerkte kaas, blauwe kaas, melk en room, werd eerder bekend.

LEES OOK
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

Een woordvoerder van FrieslandCampina wil niet zeggen wat het kan betekenen voor het concern als China strengere importregels invoert voor zuivelproducten uit de EU. “Het is te prematuur om daarop vooruit te lopen”, zegt hij. Wel benadrukt hij dat er vrije handel tussen landen mogelijk moet zijn. “Wij zijn voor een gelijk speelveld.”

In het jaarverslag over 2023 meldt FrieslandCampina dat de stijging van de melkaanvoer in China vorig jaar met 3,5 procent “beduidend lager” was dan in de voorgaande jaren, “die gekenmerkt werden door groeipercentages van 8 procent”. De daling kwam door tegenvallende economische groei in het land, volgens FrieslandCampina. China is een belangrijk zuivelland: volgens het concern is het land verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de wereldzuivelhandel.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Dodelijke aanrijding met vrachtwagen in het centrum van Amsterdam [+foto’s]

AMSTERDAM - In het centrum van Amsterdam is een voetganger omgekomen door een aanrijding met een vrachtwagen. De identiteit van het slachtoffer is nog...
×