Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 16:05 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan

Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan

DEN HAAG – Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.

De problemen draaien om het stapsgewijs afbouwen van een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie, waardoor boerenbedrijven voorheen meer mest mochten uitrijden. Nu deze zogeheten derogatie verdwijnt, is er een overschot aan mest. “Er is te weinig land, of een teveel aan koeien”, stelt Oplaat.

De maatregelen zijn bedoeld om het grondwater te beschermen. “Maar pluimveemest komt nauwelijks op Nederlandse bodem terecht. De rundveesector weet heel goed dat het probleem bij hen ligt”, zegt de voorzitter. Volgens hem wordt het grootste deel van de pluimveemest gebruikt in een biomassacentrale in Moerdijk, waar het wordt omgezet in groene stroom.

LEES OOK
Bijna vier procent meer omzet transportbedrijven in tweede kwartaal, wel meer faillissementen
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

STEF Nederland voltooit rebranding na integratie Bakker Logistiek

BODEGRAVEN – STEF Nederland kondigt vandaag de succesvolle voltooiing aan van de rebranding na de overname van Bakker Logistiek. Deze rebranding markeert een belangrijke...