Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 15:18 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitZeecontainers vol illegale F-gassen onderschept in Rotterdam

Zeecontainers vol illegale F-gassen onderschept in Rotterdam

DEN HAAG /ROTTERDAM – De inlichtingen- en opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) heeft deze zomer vier zeecontainers in de Rotterdamse haven met daarin bijna 4.800 cilinders aan F-gassen in beslag genomen. De partij was afkomstig van buiten de Europese Unie en werd verscheept naar bedrijven of personen die F-gassen niet mogen importeren. Dat is dus illegaal. De vier containers hebben een totale waarde van ongeveer € 1,5 miljoen.

Het onderscheppen van de illegale partij vond plaats naar aanleiding van een melding vanuit het EU-bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Hieruit bleek dat de F-gassen mogelijk naar 3 Europese landen werden verscheept waarbij de ontvangers de F-gassen niet mogen importeren. De ILT-IOD stelde daarop een onderzoek in en is de zending gaan volgen. In de Rotterdamse haven zijn de containers in beslag genomen.

Onderzoek gestart

F-gassen worden vaker buiten de EU geproduceerd en daarna ingevoerd. Het is dan niet bekend van wie de F-gassen afkomstig zijn of wie ze importeert. De opsporingsdienst tast hierdoor in het duister wat er met de F-gassen zou zijn gebeurd als ze niet waren onderschept. De ILT-IOD is nog bezig met het onderzoek en het in kaart brengen van mogelijke verdachte personen of bedrijven.

LEES OOK
Alle afvalbeheerbijdragen binnenvaart betaald

Toename illegale handel

F-gassen zijn zware broeikasgassen en hebben een sterke impact op de opwarming van de aarde. Om de schade voor het milieu zoveel mogelijk te beperken, gelden voor het gebruik van en de handel in F-gassen strenge Europese eisen. Hierdoor is een toename in de illegale handel van de meest schadelijke F-gassen ontstaan. Apparaten, zoals airco’s, industriële koelinstallaties en warmtepompen, worden meestal gekoeld met schadelijke koudemiddelen of F-gassen. Op 30 mei en 20 maart heeft de ILT ook ladingen illegale F-gassen in beslag genomen.

Meld criminaliteit

De ILT roept bedrijven en particulieren op om verdachte activiteiten met betrekking tot koudemiddelen te melden. Bedrijven in de koeltechniek wordt geadviseerd om altijd te controleren of hun leveranciers gecertificeerd zijn en voldoen aan de wettelijke eisen.

Ook anoniem melding maken van zware criminaliteit of grootschalige fraude is mogelijk via het team Criminele inlichtingen (TCI) van de ILT-IOD.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

STEF Nederland voltooit rebranding na integratie Bakker Logistiek

BODEGRAVEN – STEF Nederland kondigt vandaag de succesvolle voltooiing aan van de rebranding na de overname van Bakker Logistiek. Deze rebranding markeert een belangrijke...
×