Clicky

maandag 14 oktober 2024 - 00:01 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVN-vredesmacht Libanon meldt dat Israëli's basis binnendrongen

VN-vredesmacht Libanon meldt dat Israëli’s basis binnendrongen

BEIROET – De vredesmacht van de Verenigde Naties in het zuiden van Libanon (UNIFIL) meldt dat “twee Israëlische tanks met geweld een positie van UNIFIL in Zuid-Libanon zijn binnengedrongen”. Daarbij zou op het toegangshek van de basis zijn gevuurd. Het hek werd verwoest door twee tanks die er binnendrongen. Ze vertrokken na ongeveer drie kwartier. Door rook na explosies zijn vijftien blauwhelmen onwel geworden volgens UNIFIL.

Het incident zou in een kampement van UNIFIL in Ramyah zijn geweest. Dat dorp ligt circa een halve kilometer van de Israëlische grens. De Verenigde Naties spreken van “schokkende schendingen” van de over UNIFIL gemaakte afspraken. De Israëlische strijdkrachten stellen dat het incident schromelijk wordt overdreven. Een Israëlische tank was bezig met een operatie voor de evacuatie van gewonde soldaten en reed daarbij achteruit per ongeluk enkele meters het terrein van UNIFIL op, zo luidde de verklaring.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemde de VN recent nog “een grap”, omdat die onevenredig veel resoluties tegen Israël zou aannemen. Dat deed hij in een speech voor de Algemene Vergadering van de VN. Netanyahu zei zondag nog dat de VN-macht zich moet terugtrekken uit gebieden waar Israël tegen de Libanese beweging Hezbollah vecht.

LEES OOK
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

Eerder al drongen de Israëlische strijdkrachten aan op het vertrek van UNIFIL uit de grensregio. De blauwhelmen zouden niet dichter bij de grens met Israël moeten komen dan op 5 kilometer afstand. Het VN-hoofdkwartier aan de kust is in Naqoura op 3 kilometer van de Israëlische grens. De VN-vredesmacht heeft geweigerd zich terug te trekken. Er zijn de afgelopen dagen vijf blauwhelmen gewond geraakt in het zuiden van Libanon.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Berging vrachtschip bij stuw Maastricht maandag voorbereid

MAASTRICHT - Rijkswaterstaat begint maandag met de opbouw en voorbereiding van de berging van het vrachtschip dat zaterdag tegen de stuw Borgharen is gebotst....
×