Clicky

vrijdag 11 oktober 2024 - 21:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNieuw type blauwtong in Nederland, nog geen vaccin beschikbaar

Nieuw type blauwtong in Nederland, nog geen vaccin beschikbaar

DEN HAAG – In Nederland is een nieuw type blauwtongvirus aangetroffen, meldt het ministerie van Landbouw. Het gaat om twee gevallen van het zogeheten serotype 12. Het virus is gevonden bij een schaap in Kockengen en een koe met kalf in Harmelen, beide in de provincie Utrecht.

Er is nog geen vaccin beschikbaar voor deze variant, meldt landbouwminister Femke Wiersma. Zij onderzoekt of dat nodig is, aangezien voor een andere variant al wel gevaccineerd kan worden.

Ook wordt onderzocht waar het type vandaan is gekomen. Nederland is tot dusver het enige land in Europa waar deze variant is vastgesteld. De komende periode onderzoekt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) ruim 1400 monsters op aanwezigheid van serotype 12. De eerste resultaten van dit onderzoek worden volgende week verwacht.

Meldplicht

Wiersma spreekt bovendien met de Deskundigengroep Dierziekten. Die groep adviseert de landbouwminister hoe dergelijke ziekten bestreden moeten worden.

Het ministerie raadt dierhouders aan alert te blijven op ziekteverschijnselen bij hun vee. Voor blauwtong geldt een meldplicht.

LEES OOK
Tientallen schapen doodgebeten in Ede, LTO wijst naar wolf

De ziekte gaat sinds september vorig jaar rond in Nederland. Het virus wordt verspreid door knutten, kleine vliegjes die steken. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens, maar kan voor herkauwers zoals koeien en schapen dodelijk zijn.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk op A12

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 37-jarige vrachtwagenchauffeur voor het veroorzaken van dodelijk verkeersongeluk in Ede. Hij krijgt een taakstraf van 180 uur en...
×