Clicky

vrijdag 11 oktober 2024 - 16:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSHavensKoning Willem-Alexander en Koning Filip hebben de Nieuwe Sluis Terneuzen geopend

Koning Willem-Alexander en Koning Filip hebben de Nieuwe Sluis Terneuzen geopend [+foto’s&video]

TERNEUZEN – Op vrijdag 11 oktober hebben Koning Willem-Alexander en Koning der Belgen Filip gezamenlijk de Nieuwe Sluis in Terneuzen geopend. Deze officiële plechtigheid onderstreept de belangrijke mijlpaal voor Nederland, België, Vlaanderen en ons havengebied.

Koning Willem-Alexander en Koning Filip verrichtten de officiële openingshandeling op de Z9, een elektrisch schip. De ceremonie ging gepaard met een parade van patrouille-, sleep,- en loodsboten. Een historisch moment, want in de Nieuwe Sluis lag voor het eerst een zeeschip, de M/V Bregaglia. Met het vertrek van het zeeschip van 240 meter lang en 38 meter breed richting ArcelorMittal werd de Nieuwe Sluis officieel in gebruik genomen.

Na de officiële handeling gingen de koningen in gesprek met vertegenwoordigers van bedrijven die gebruikmaken van de Noordzeesluizen, met name ArcelorMittal Belgium, Sea-Invest, Verbrugge Terminals Terneuzen, Ovet en DFDS Seaways. Na de vaartocht brachten Koning Willem-Alexander en Koning Filip een bezoek aan het sluisplateau van de Nieuwe Sluis, waar zij uitleg kregen over de bouw en werking van de sluis. In het bediengebouw ontmoetten zij vertegenwoordigers van omwonenden en medewerkers van het aannemersconsortium dat verantwoordelijk is voor de bouw van de zeesluis.

Grotere maritieme toegang

De gezamenlijke opening door de koningen onderstreept het grensoverstijgende belang van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Met de Nieuwe Sluis in Terneuzen komt er een tweede, grotere zeesluis in ons havengebied North Sea Port bij. Die zorgt voor een betere toegang en een snellere doorstroming voor scheepvaart van de Noordzee naar de Westerschelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De komst van de Nieuwe Sluis zorgt voor nieuwe economische activiteiten en werkgelegenheid in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio, en in en rond de Kanaalzone. De capaciteit van de Noordzeesluizen neemt hiermee toe: er kunnen meer schepen tegelijk door de drie sluizen, waardoor de wachttijd voor zeevaart en binnenvaartschepen afneemt.

Foto: North Sea Port

Samenwerking Nederland en Vlaanderen

De Nieuwe Sluis is gebouwd in opdracht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC), een samenwerkingsverband van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De bouw van de Nieuwe Sluis ging van start in 2017 binnen het bestaande sluizencomplex in Terneuzen, in het havengebied van North Sea Port. De Middensluis, sinds 1910 in gebruik, maakte plaats voor de Nieuwe Sluis.

In 2023 passeerden 56.000 schepen dit sluizencomplex. Naar verwachting groeit dit aantal tot 96.000 in 2040. Behalve dat schepen het complex passeren richting het hinterland of de Noordzee, is het sluizencomplex een belangrijke ontsluitingsroute voor wegverkeer. Het maakt is ook onderdeel van de primaire waterkering en de waterhuishouding in de regio.

De opening van de Nieuwe Sluis in Terneuzen is geen eindpunt maar het begin van de verdere economische ontwikkeling van het grensoverstijgend havengebied North Sea Port.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Storm

Zaterdagavond in kustgebied code geel voor zware windstoten

DE BILT - Aan de Nederlandse kust komen vanaf zaterdagavond zware windstoten voor. Het KNMI heeft voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en...
×