Clicky

donderdag 10 oktober 2024 - 19:18 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVN melden dat Israël op UNIFIL-posities schoot in zuiden Libanon

VN melden dat Israël op UNIFIL-posities schoot in zuiden Libanon

BEIROET/NAQOURA – Israëlische troepen hebben donderdag in het zuiden van Libanon volgens de Verenigde Naties drie posities van de VN-macht UNIFIL onder vuur genomen, inclusief het hoofdkwartier van de missie aan de kust in Naqoura. Volgens UNIFIL zijn in Naqoura twee leden van de vredesmacht gewond geraakt en naar een ziekenhuis gebracht. De twee zijn gevallen toen een Israëlische tank hun uitkijktoren beschoot.

Volgens UNIFIL komen de twee gewonden uit Indonesië. Israël zou ook een bunker hebben beschoten, waar blauwhelmen zich schuilhielden. Voertuigen en een communicatiesysteem liepen schade op.

Italië en Frankrijk leveren beide militairen aan de missie en hebben verontwaardigd gereageerd op het incident. De Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto noemt het schieten op VN-bases “totaal onacceptabel”. De Israëlische ambassadeur is ontboden. De regering in Rome wil samen met die in Parijs een overleg organiseren met de Europese landen die bijdragen aan UNIFIL.

Nederland

UNIFIL is na een Israëlische aanval op Libanon in 1978 opgericht en heeft verscheidene taken gehad. Het is nu een militaire missie die voor het Libanese leger toeziet op het grensgebied met Israël en op terugtrekking van Israëlische troepen en op posities van met name de Hezbollah-beweging. Israël zegt nu die beweging te willen uitschakelen en voert op grote schaal aanvallen uit op Libanon, vooral het zuiden van het land.

LEES OOK
Iran belooft wraak na dood Haniyeh in Teheran

Israël heeft de VN-macht recent tevergeefs verzocht zich daar terug te trekken. In de jaren 1979-1985 leverde Nederland in totaal circa 9000 militairen aan UNIFIL. Momenteel nemen zo’n 10.000 vredeshandhavers deel aan de missie.

De VN-macht heeft de afgelopen weken herhaaldelijk opgeroepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Rockwool vermindert ammoniakuitstoot fabriek in Roermond

ROERMOND - Rockwool gaat de uitstoot van ammoniak bij de productie van steenwol in Roermond omlaag brengen. Door de in de fabriek gesponnen wol...
×