Clicky

donderdag 10 oktober 2024 - 14:13 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSFinancieelProductie industrie kromp 0,5 procent in augustus

Productie industrie kromp 0,5 procent in augustus

DEN HAAG – De kalender gecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,5 procent lager dan in augustus 2023, maakt het CBS bekend. De krimp was kleiner dan in de voorgaande zeven maanden.

Daling in bijna helft van de branches

Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in augustus minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de acht grootste branches noteerde de reparatie en installatie van machines de grootste productiedaling. De metaalproductenindustrie had de grootste stijging.

Productie stijgt in augustus

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus steeg de productie met 2,1 procent.

De voor seizoen- en kalendereffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In mei 2020 bereikte de productie van de industrie een dieptepunt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend omgeslagen.

LEES OOK
Uitstoot broeikasgassen vier procent lager in eerste kwartaal 2024

Vertrouwen producenten industrie verbetert iets in september

De producenten in de industrie waren in september iets minder negatief dan in augustus. Fabrikanten waren positiever over de verwachte bedrijvigheid. Het producentenvertrouwen lag in september onder het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten was in september negatiever dan in augustus (Eurostat). De kalender gecorrigeerde productie van de Duitse industrie lag in augustus 3,0 procent lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juli steeg de Duitse productie met 3,4 procent (Destatis).

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Schiphol

Madlener ontkent druk te hebben gezet op ambtenaren over verminderen geluidsoverlast...

DEN HAAG - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent dat hij ambtenaren onder druk heeft gezet om tot andere berekeningen te komen over...