Clicky

woensdag 9 oktober 2024 - 16:16 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsITA-acteur Hugo Koolschijn overleden

ITA-acteur Hugo Koolschijn overleden

AMSTERDAM – Acteur Hugo Koolschijn is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Internationaal Theater Amsterdam (ITA) woensdag gemeld. Koolschijn overleed in de nacht van dinsdag op woensdag. Hij maakte sinds 1987 deel uit van het ensemble van ITA en Toneelgroep Amsterdam, zoals het gezelschap voorheen heette.

Koolschijn speelde tijdens zijn lange carrière bij ITA in talloze klassieke toneelstukken van onder anderen Anton Tsjechov en William Shakespeare. Daarnaast was Koolschijn te zien in een aantal marathonvoorstellingen, zoals Kings of War. Ook schreef hij eigen werk, zoals de solovoorstellingen Zangles (1996) en Een Franse zanger (1997). De acteur speelde in het afgelopen seizoen nog in de voorstellingen The Damned en JUDAS, die allebei in reprise waren genomen.

De acteur, die in 1946 in Den Haag werd geboren, studeerde aan de Toneelschool. In Amsterdam raakte hij onder meer bevriend met zanger Ramses Shaffy. Koolschijn maakte in de jaren zeventig naam bij de beroemde Haagse toneelgroep De Appel, voordat hij in 1987 overstapte naar de Toneelgroep Amsterdam.

LEES OOK
Acteur James Earl Jones, bekend als Darth Vader, overleden

Ook was Koolschijn te zien in tientallen films en series, zoals Soldaat van Oranje (1977) van Paul Verhoeven, Suzy Q (1999) van Martin Koolhoven en Bernhard, Schavuit van Oranje (2010). Recent speelde hij nog rolletjes in de series De Stamhouder en Flikken Rotterdam. In 2019 schreef de acteur een autobiografie, Voorstelling, waarin hij terugblikt op zijn leven en zijn jeugd bij een gereformeerde sekte.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A15

Mijd A15 bij Rozenburg in de spits als het kan, zegt...

ROTTERDAM - Vermijd de A15 in de spits, als het even kan, zegt Rijkswaterstaat na berichtgeving van het AD. Sinds enige tijd is de spitsstrook...
×