Clicky

dinsdag 8 oktober 2024 - 23:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerVervoerregio's roepen kabinet op af te zien van bezuinigingen

Vervoerregio’s roepen kabinet op af te zien van bezuinigingen

DEN HAAG – De Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben samen met de vervoerders en vakbond FNV een brandbrief overhandigd aan staatssecretaris Chris Jansen tegen de bezuiniging op het openbaar vervoer. In de brief doen 350 lokale politici en bestuurders, en meer dan tachtig maatschappelijke organisaties en bedrijven, een beroep op de coalitie om de aangekondigde bezuinigingen op het openbaar vervoer te voorkomen.

De voorgenomen bezuinigingen hebben volgens de partijen grote gevolgen voor de regio’s, die gezamenlijk goed zijn voor 68 procent van het regionale ov in heel Nederland. De bezuiniging van 110 miljoen euro, die ingaat vanaf 2026, heeft verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling en betaalbaarheid van het openbaar vervoer en brengt de dagelijkse mobiliteit van ongeveer 4 miljoen Nederlanders in gevaar.

Als de bezuinigingen doorgaan, stijgen de kosten voor alle gebruikers van het ov in deze regio’s. Deze geschatte prijsverhoging van 12 procent is voor veel mensen een probleem. Uit onderzoek van het KiM blijkt dat 10 procent van de Nederlanders vervoer nu al moeilijk kan betalen. Een extra prijsverhoging tast ook de koopkracht aan en zorgt voor meer onzekerheid. Dit staat volgens de ondertekenaars van de brandbrief haaks op het belangrijkste doel van de coalitie om de koopkracht en bestaanszekerheid te verbeteren.

LEES OOK
Aboutaleb gaat met de Kuip praten over veiligheid horecapersoneel

De bezuinigingen leiden ook tot een verminderde bereikbaarheid. Vooral mensen die afhankelijk zijn van de bus, zoals in dorpen en werkgebieden zoals de havens en de Greenport, worden geraakt. Minder drukke busritten, zoals die van en naar dorpen, zullen verdwijnen. Ook wordt het lastig om nieuw te bouwen woningen te voorzien van goed openbaar vervoer, zeker als ze buiten de stad komen. Dit is in strijd met het beleid van de coalitie om de bereikbaarheid van het platteland en de regio te verbeteren.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Gewelddadige overval op vrachtwagenchauffeur, flinke som geld gestolen

DETTELBACH - Zondagochtend vroeg vielen tot nu toe onbekende daders een vrachtwagenchauffeur aan en stalen geld. Bij de gewelddadige aanval raakte de 52-jarige man...
×