Clicky

maandag 7 oktober 2024 - 17:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerArriva bestelt 157 elektrische bussen bij VDL

Arriva bestelt 157 elektrische bussen bij VDL

EINDHOVEN – Personenvervoerder Arriva heeft 157 nieuwe elektrische bussen besteld bij VDL Bus & Coach, de divisie Bussen van VDL Groep. Deze bussen, de nieuwe generatie VDL Citea, zijn bestemd voor de nieuwe concessie West-Brabant, die start per 6 juli 2025.

VDL Bus & Coach start vanaf de eerste helft van 2025 met het leveren van 58 nieuwe generatie VDL Citea’s type LE-122 en 99 bussen van het type LE-135. Deze voertuigen worden ingezet voor het openbaar vervoer in West-Brabant.

Eerder heeft Arriva, samen met provincie Noord-Brabant, voor Oost-Brabant 64 nieuwe generatie Citea’s in verschillende uitvoeringen besteld. Deze voertuigen worden binnenkort ingezet voor openbaar vervoer in de stad Tilburg en op de hoogwaardig openbaarvervoerlijnen (HOV) tussen Uden-Veghel-Eindhoven en Uden-Veghel-Den Bosch.

Alle 157 nieuwe voertuigen zijn voorzien van zowel links als rechts geplaatste laadaansluiting voor optimale laadflexibiliteit op depotlocaties. Daarnaast zijn de voertuigen uitgerust met camera monitoringsystemen in plaats van conventionele spiegels, zijn ze volledig emissievrij en uitgerust met een innovatief klimaatsysteem.

LEES OOK
Limburg accepteert buschauffeurs die geen Nederlands spreken

De ergonomische chauffeursomgeving ondersteunt de chauffeur maximaal, waarbij de chauffeurscabine is voorzien van een elektrisch verstelbare, geklimatiseerde chauffeursstoel met geheugenfunctie. Alle voertuigen hebben aanvullende interieurverlichting en kenmerken zich verder door het grote aantal luxe stoelen voorzien van extra dikke zit- en rugkussens met voornamelijk vooruitrijdende zitplaatsen voor optimaal reizigerscomfort.

Naast comfort en huisstijl, is veiligheid een centraal thema in de verdere uitvoering. Zo krijgen alle bussen een elektrische rolstoeloprijplaat, Isofix (systeem voor de bevestiging van kinderzitjes) en een AED. De voertuigen beschikken over diverse veiligheidssystemen en chauffeur-ondersteuningssystemen, zoals: cruise control inclusief snelheidsbegrenzer, bandenspanningscontrolesysteem, cameraspiegels inclusief dode hoek camera, licht- en regensensor, dode hoek waarschuwing, verkeersbord- en snelheidsherkenning, achteruitrijcamera en diverse detectie- en waarschuwingssystemen.

“Met deze uitbreiding zetten we opnieuw een belangrijke stap in onze zero emissie-ambities”, legt Jan Pieter Been, regiodirecteur Arriva Zuid uit. “Ruim 90 procent van het openbaar vervoer in West-Brabant, wat door Arriva verzorgd wordt, is straks elektrisch. Daar zijn we bijzonder trots op. Dat past bij ons doel om in Brabant in 2027 volledig CO2-neutraal te werken.”

LEES OOK
Limburg geeft Arriva boete voor te vaak uitvallen bus en trein

“Arriva en VDL zijn al jarenlang partners en trekken gezamenlijk op om de zero-emissie doelstelling van Europa te realiseren. Door de goede samenwerking hebben we samen al vele succesvolle projecten volbracht. Het terugkerende vertrouwen van Arriva in ons product en ons bedrijf, bestempelt deze samenwerking en we zetten ons 100 procent in om naar tevredenheid van Arriva en de provincie onze producten te leveren en in operatie te stellen”, aldus Rob Mol, directeur VDL Bus & Coach Nederland. “Met deze order van Arriva versterken we onze positie verder op het gebied van elektrisch openbaarvervoer.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Aers Truck Plaza

Eerste paal geslagen van Aers Truck Plaza in haven van Zeebrugge

ZEEBRUGGE - Vrijdag 4 oktober sloeg AERS Groep officieel de eerste paal van Aers Truck Plaza, een baanbrekend tankstation van de toekomst. Met ruimte...
×