Clicky

maandag 7 oktober 2024 - 15:37 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHamas ziet in aanval 7 oktober overwinning voor zelfbehoud

Hamas ziet in aanval 7 oktober overwinning voor zelfbehoud

DUBAI/GAZA-STAD – De aanval van Hamas op Israëlisch grondgebied rond de Gazastrook van een jaar geleden heeft Israël volgens een topman van de Palestijnse beweging “terug naar af” gebracht.

De voormalige leider van Hamas, Khaled Meshaal, stelt dat “de operatie Vloed van al Aqsa” voor de bezettingsmacht een enorme klap is geweest die een bedreiging vormt voor het bestaan van Israël.

De aanval van 7 oktober 2023 was naar het zich laat aanzien een verrassing voor de Israëlische strijdkrachten en inlichtingendiensten, ondanks waarschuwingen uit eigen gelederen en uit onder meer Egypte. In de kleine Gazastrook zitten de Palestijnen sinds 2007 over het algemeen opgesloten, maar er zijn maar weinig aanvallen van betekenis door de versperringen en afrasteringen heen geweest.

De beweging Hamas ziet de aanvallen van een jaar geleden daarom als een groot succes. De beweging stelt maandag om het succes te vieren tientallen raketten te hebben afgevuurd op centraal Israël, inclusief Tel Aviv. Er ging ook een luchtalarm af in centraal Israël.

LEES OOK
Vliegverkeer Iran hervat na raketaanval op Israël

Volgens Hamas was de aanval van 7 oktober “een noodzakelijke reactie op de Israëlische plannen om de Palestijnen en hun eigendommen te elimineren en alle Palestijnse grond en heiligdommen inclusief het complex van moskee al Aqsa Joods te maken”. Eind 2022 kreeg Israël een nieuwe coalitieregering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu die te boek staat als de meest rechtse regeringsploeg ooit in het land.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

520 pk sterke MAN Lion’s Coach voor FL Reizen

MIDDELHARNIS - Michel de Bruin van FL Reizen uit Middelharnis heeft een Nederlandse primeur met zijn nieuwe MAN Lion’s Coach. Dit is namelijk de...
×