Clicky

maandag 7 oktober 2024 - 15:48 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPro-Palestijnse demonstranten blokkeren ingang bestuursgebouw UU

Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren ingang bestuursgebouw UU

UTRECHT – Pro-Palestijnse demonstranten blokkeren de ingang van een gebouw van de Universiteit Utrecht (UU), bevestigen een woordvoerster van de universiteit en de actievoerders zelf na berichtgeving van RTV Utrecht. Het gaat om het bestuursgebouw aan de Heidelberglaan bij Utrecht Science Park. De UU heeft mensen die in het gebouw werken geadviseerd om thuis te werken.

Op de Instagrampagina Utrecht Student Encampment worden beelden gedeeld van de blokkade. Daarop is een groep van enkele mensen te zien. Ze zitten voor de ingang van het bestuursgebouw. Een aantal heeft het hoofd bedekt met een keffiyeh, een sjaal die veel gedragen wordt bij pro-Palestijnse protesten. Ook zijn Palestijnse vlaggen te zien en op een video van de blokkade roepen mensen “free Palestine”.

De woordvoerster van de UU laat weten dat de studenten er rond 07.00 uur al zaten. Tegen die tijd waren er ook al een aantal medewerkers in het gebouw. Die zijn nog steeds binnen. “We kijken het rustig aan”, aldus de woordvoerster. Ze kan niet inschatten hoelang de situatie gaat duren en wil “niet vooruitlopen” op de vraag of de universiteit de demonstranten gaat wegsturen.

LEES OOK
Israëlische zender: vliegtuigen VS en VK halen drones Iran neer

‘Doel behaald’

Een demonstrant zegt tegen het ANP dat de groep vooral uit studenten van de UU bestaat. Ze willen dat de universiteit alle banden verbreekt met Israël vanwege “de genocide in Gaza. We willen dat de universiteit begrijpt wat de impact is van de banden met Israël.” De demonstranten hebben maandag gekozen als actiedag omdat het 7 oktober is, een jaar na de aanval van Hamas op Israël en het begin van de nieuwe oorlog van Israël in de Gazastrook. De actievoerders willen duidelijk maken dat volgens hen het geweld tegen de Palestijnen niet op 7 oktober vorig jaar begon, maar al decennia duurt.

De UU werkt aan een evaluatie van de samenwerkingen met Israëlische instellingen. De universiteit denkt volgens de woordvoerster “niet dat het beëindigen of bevriezen van alle contacten met onderwijsinstellingen van een land een oplossing biedt. We vinden het van belang om in contact te blijven met studenten en collega’s uit conflictgebieden, omdat juist zij kunnen bijdragen aan verandering.”

LEES OOK
Netanyahu verhoogt druk op Hamas om gijzelaars vrij te krijgen

De demonstranten zijn niet van plan maandag lang actie te voeren voor het bestuursgebouw. Doordat de universiteit medewerkers thuis laat werken “is het doel voor vandaag al behaald”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

520 pk sterke MAN Lion’s Coach voor FL Reizen

MIDDELHARNIS - Michel de Bruin van FL Reizen uit Middelharnis heeft een Nederlandse primeur met zijn nieuwe MAN Lion’s Coach. Dit is namelijk de...