Clicky

maandag 7 oktober 2024 - 14:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHalsema op dag van herdenking en protest: 'houd elkaar heel'

Halsema op dag van herdenking en protest: ‘houd elkaar heel’

AMSTERDAM – Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept op “elkaar heel” te houden op de dag dat de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op Israël een jaar geleden worden herdacht. “Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel. Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar de ruimte”, schrijft Halsema op Instagram.

In Amsterdam is maandagavond een herdenking met onder anderen premier Dick Schoof. Ook staat er een manifestatie gepland op de Dam als steunbetuiging aan Israël. Op sociale media wordt opgeroepen tot een pro-Palestijnse tegendemonstratie in de hoofdstad. Ook willen pro-Palestijnse actiegroepen op meerdere stations een sit-in houden.

“Demonstreren is een grondrecht en daar moeten we niet aan willen tornen”, zegt Halsema. “Juist in een periode van onrust is het van groot belang dat mensen de straat op kunnen en hun stem kunnen laten horen. Zolang dat vreedzaam en binnen de kaders van het demonstratierecht gebeurt.”

LEES OOK
Israël: Palestijnse militanten gedood bij aanval op school

De burgemeester spreekt van een “beladen en emotionele dag, met name voor Joodse Amsterdammers”. “Ik denk aan de nabestaanden en leef mee met al die mensen die in grote angst en onzekerheid al een jaar wachten op de vrijlating van hun geliefden die door Hamas zijn gegijzeld.” Halsema zegt ook te denken aan de “vele onschuldige Palestijnse slachtoffers”, die sinds het uitbreken van oorlog tussen Israël en Hamas zijn gevallen.

Op 7 oktober 2023 kwamen ongeveer 1200 mensen in Israël om door aanvallen van Hamas en andere Palestijnse militanten. Ook namen ze zo’n 250 mensen gevangen, die ze wegvoerden naar Gaza. De aanval was het begin van een verwoestende oorlog in Gaza, die inmiddels aan bijna 42.000 mensen het leven heeft gekost.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Schiphol wijzigt controles niet na walkietalkieverbod Emirates

SCHIPHOL - De controles op Schiphol worden niet aangepast, nadat Emirates heeft aangekondigd dat passagiers geen piepers en walkietalkies mee mogen nemen als zij...
×