Clicky

zondag 6 oktober 2024 - 23:29 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNederland trekt 400 miljoen uit om drones te maken met Oekraïne

Nederland trekt 400 miljoen uit om drones te maken met Oekraïne

CHARKIV – Nederland gaat samen met Oekraïne drones ontwikkelen en produceren. Dat meldt het ministerie van Defensie, na een bezoek van defensieminister Ruben Brekelmans aan Oekraïne. In totaal wordt er 400 miljoen euro uitgetrokken om de drones te ontwerpen en onderdelen te fabriceren. Ongeveer de helft daarvan komt terecht bij Nederlandse bedrijven en instellingen.

Brekelmans zegt tegen het ANP dat het gaat om “de meest geavanceerde drones”, en niet om de kleinere die massaal worden ingezet. De onbemande toestellen die Nederland en Oekraïne gaan ontwikkelen zijn bedoeld voor verkenningen, maar ook voor aanvallen. Het gaat om zowel vliegende als varende drones.

Volgens de defensieminister is er grote vraag naar, omdat ze een belangrijk onderdeel vormen in de luchtafweer van Oekraïne. Ook offensief zijn ze waardevol. Oekraïne hoopt er doelen in Rusland mee aan te kunnen vallen.

Doelwit

Brekelmans denkt niet dat Nederland nu in het bijzonder een doelwit vormt voor bijvoorbeeld Russische hackers. “Ook andere landen zijn met dit soort drones bezig”, legt hij uit.

LEES OOK
Schoof, Zelensky en meer leiders gedenken Onafhankelijkheidsdag Oekraïne

Het ministerie meldt dat er mogelijk extra geld beschikbaar is, mocht het programma effectief blijken. Sinds de laatste update die Brekelmans afgelopen juni gaf aan de Tweede Kamer, is er 700 miljoen euro extra uitgegeven aan militaire steun voor Oekraïne. In totaal is er ruim 10,4 miljard euro beschikbaar gemaakt, waarvan bijna 3,8 miljard ook daadwerkelijk is geleverd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen in brand bij bedrijf in Honselersdijk [+foto]

HONSELERSDIJK - Op zondagavond 6 oktober is door nog onbekende oorzaak brand ontstaan in de cabine van een vrachtwagen aan de Zwethlaan in Honselersdijk....
×