Clicky

vrijdag 4 oktober 2024 - 18:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsKhamenei verdedigt aanval op Israël in zeldzame preek

Khamenei verdedigt aanval op Israël in zeldzame preek

TEHERAN – De Iraanse ayatollah Ali Khamenei heeft de raketaanval van Iran op Israël verdedigd. “De actie van onze strijdkrachten enkele nachten geleden was volledig legaal en gerechtvaardigd”, zei hij tijdens het vrijdaggebed in Teheran. Het was voor het eerst in vijf jaar dat de ayatollah in het openbaar voorging in het gebed.

De opperste leider van Iran sprak een grote menigte toe. Hij haalde meermaals uit naar Israël, dat volgens hem nooit van de Palestijnse beweging Hamas en de Libanese Hezbollah zal winnen. Beide militante groeperingen worden gesteund door Iran. Khamenei sprak ook zijn steun uit voor de dodelijke aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

Iran vuurde dinsdag ongeveer tweehonderd raketten af op Israël als vergelding voor het doden van leiders van Hamas en Hezbollah. Israël dreigt sindsdien met een vergeldingsaanval, maar die heeft nog niet plaatsgevonden. Het was de tweede directe aanval ooit van Iran op Israël. De eerste vond in april plaats. Volgens Khamenei was dit de “minimale straf voor de misdaden” die Israël pleegt.

LEES OOK
Iraanse leider Khamenei naar beveiligde locatie

Hassan Nasrallah

Khamenei zei dat de zogeheten as van verzet in het Midden-Oosten niet zal terugdeinzen na de dood van meerdere militante leiders en zal winnen. De as van verzet bestaat uit gewapende bewegingen als Hamas in de Gazastrook, Hezbollah in Libanon en Houthi’s in Jemen die door Iran worden gesteund. De ayatollah prees de “hevige verdediging” tegen Israël van afgelopen jaar.

Er werd in Teheran ook stilgestaan bij de dood van Hassan Nasrallah. De leider van Hezbollah stierf vorige week bij een Israëlische luchtaanval op het zuiden van Beiroet, samen met een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens Khamenei verleent Hezbollah “een onmisbare dienst aan de hele regio en de gehele islamitische wereld”.

Noorden

Israël maakte vorige maand bekend dat de focus van zijn krijgsmacht voortaan ligt op het noorden, waarmee de strijd met Hezbollah wordt bedoeld. Israël en Hezbollah vallen elkaar al een jaar regelmatig aan en Israëlische grondtroepen zijn nu ook actief in het zuiden van Libanon. Door de toename van geweld zijn de laatste weken vooral doden gevallen in Libanon.

LEES OOK
Noorwegen erkent Palestijnse staat op 28 mei
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur slechts lichtgewond nadat zowel zijn trekker als oplegger doorboord worden...

OPFENBACH - Een verkeersongeval is afgelopen maandagavond verbazingwekkend goed afgelopen. Een 57-jarige chauffeur reed met zijn vrachtwagen over de Duitse B32 van Wigratzbad richting Opfenbach...
×