Clicky

vrijdag 4 oktober 2024 - 18:25 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsDuitse auto-industrie bezorgd over handelsconflict China

Duitse auto-industrie bezorgd over handelsconflict China

BERLIJN – De Duitse brancheorganisatie voor de auto-industrie VDA is bezorgd dat de fors hogere invoerheffingen op Chinese elektrische auto’s in de Europese Unie kunnen leiden tot een handelsconflict met China. Volgens de VDA moeten de partijen escalatie voorkomen door onderhandelingen aan te gaan. Het beste is volgens de VDA om die hogere tarieven gewoon te schrappen.

VDA-president Hildegard Müller zegt dat met de heffingen er verdere afstand wordt genomen van wereldwijde samenwerking en dat de potentiële schade groter kan zijn dan de voordelen. Zo spelen er zorgen over tegenmaatregelen van China tegen Europese autobouwers. Voor de Duitse autobedrijven Volkswagen, Mercedes-Benz en BMW is China een zeer belangrijke markt.

Volkswagen en BMW zelf kwamen ook met verklaringen. Zo stelt Volkswagen dat importheffingen een verkeerde aanpak zijn en niet helpen bij het versterken van het concurrentievermogen van de Europese auto-industrie. BMW-topman Oliver Zipse zegt dat een handelsconflict met China alleen maar verliezers zal opleveren en dat er snel een oplossing gevonden moet worden voor het geschil.

LEES OOK
Ook man uit Urk levend onder puin van Duits hotel gehaald

Negatieve gevolgen

Mercedes-Benz vindt de heffingen een verkeerd besluit dat verregaande negatieve gevolgen kan hebben, en dat moet worden onderhandeld over een oplossing.

Volgens de VDA werd vorig jaar voor ruim 26 miljard euro aan voertuigen en onderdelen uit Duitsland naar China geëxporteerd.

Geely

Het Chinese autoconcern Geely, eigenaar van automerk Volvo, zegt teleurgesteld te zijn over de heffingen. Volgens Geely kunnen die tarieven de handelsrelaties tussen de EU en China schade toebrengen, met ook nadelige gevolgen voor Europese bedrijven en consumenten. Volvo zelf hoopt hoge heffingen op zijn elektrische auto’s die in China worden gebouwd te kunnen ontlopen door afspraken over prijzen te maken.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur slechts lichtgewond nadat zowel zijn trekker als oplegger doorboord worden...

OPFENBACH - Een verkeersongeval is afgelopen maandagavond verbazingwekkend goed afgelopen. Een 57-jarige chauffeur reed met zijn vrachtwagen over de Duitse B32 van Wigratzbad richting Opfenbach...
×