Clicky

vrijdag 4 oktober 2024 - 15:23 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsHongarije wil niet meedoen aan 'koude oorlog' van EU tegen China

Hongarije wil niet meedoen aan ‘koude oorlog’ van EU tegen China

BOEDAPEST – De Europese Unie is op weg naar een “economische koude oorlog” als invoerheffingen voor elektrische voertuigen uit China worden goedgekeurd, meent de Hongaarse premier Viktor Orbán. Hij zei vrijdagochtend op een staatsradiozender dat die tarieven een “grote bedreiging” vormen voor zijn land, dat met “beide blokken” wil blijven handelen.

De premier stelt dat de verkoop van EU-producten moeizamer gaat als de wereldwijde economie is verdeeld in twee blokken en dat het onduidelijk is of zijn land dan kan doorgaan met zijn beleid van “economische neutraliteit”. De Hongaarse economie is sterk afhankelijk van de auto-industrie en Orbán wil meer Chinese autoproducenten naar zijn land halen.

EU-lidstaten stemmen later op vrijdag over heffingen van tientallen procenten op Chinese elektrische voertuigen. Volgens onderzoek van de Europese Commissie subsidieert China zijn industrie voor elektrische voertuigen en moeten Europese automakers daarom worden beschermd. Beijing ontkent zich schuldig te maken aan oneerlijke praktijken en dreigt met vergeldingsheffingen op Europese producten.

LEES OOK
Xi betuigt steun aan Palestijnen en belooft extra donatie UNRWA

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz gaat tegen de heffingen op elektrische auto’s uit China stemmen, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden. Er was onenigheid binnen de coalitie en de bondskanselier heeft nu het laatste woord, aldus dpa. Minister van Economische Zaken Robert Habeck zou de beslissing van Scholz hebben geaccepteerd. Duitse automakers hebben zich de afgelopen tijd kritisch uitgesproken over de heffingen, omdat China een belangrijke afzetmarkt is. Zij vrezen een handelsoorlog.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur slechts lichtgewond nadat zowel zijn trekker als oplegger doorboord worden...

OPFENBACH - Een verkeersongeval is afgelopen maandagavond verbazingwekkend goed afgelopen. Een 57-jarige chauffeur reed met zijn vrachtwagen over de Duitse B32 van Wigratzbad richting Opfenbach...
×