Clicky

donderdag 3 oktober 2024 - 19:24 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSOpenbaar VervoerLokale VVD'ers willen dat NS pro-Palestijnse sit-ins aanpakt

Lokale VVD’ers willen dat NS pro-Palestijnse sit-ins aanpakt

DEN HAAG – De lokale VVD-fracties in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede dringen er bij de NS op aan om voor maandag aangekondigde sit-in-acties op stations in hun gemeente in te perken waar mogelijk.

Meerdere pro-Palestijnse actiegroepen zijn van plan op 7 oktober op zestien stations in het land een sit-in te houden. De VVD-politici vinden dat respectloos en onverdraagzaam, onder meer omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een dodelijke aanval uitvoerde in Israël. Ook vrezen zij dat reizigers zich onveilig voelen door de acties en dat looproutes worden geblokkeerd.

“Wij maken ons als VVD’ers uit de steden waar deze demonstraties worden gehouden zorgen om de haat, intolerantie en het antisemitisme bij deze acties, alsmede de dreigende sfeer, intimidatie en belemmeringen voor uw reizigers, onze inwoners”, schrijven de vijf fractievoorzitters in een brief aan de directie van de NS.

Volgens de lokale politici is de datum voor de actie niet toevallig gekozen, verwijzend naar de Hamas-aanval vorig jaar. “Door op 7 oktober deze sit-ins te organiseren weerklinkt in de boodschap steun voor deze aanval.”

LEES OOK
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

De VVD’ers vinden dat reizigers “op onaanvaardbare wijze gehinderd en geïntimideerd worden” door de sit-ins. Bovendien zouden Joodse treinreizigers door de acties bang zijn naar het station te komen. “Laat zien dat de NS inmiddels een organisatie is die antisemitisme niet faciliteert”, zeggen de politici in hun brief.

Ze roepen het spoorbedrijf onder meer op met burgemeesters af te stemmen welke maatregelen de NS zelf of door de lokale driehoek kan laten nemen. Ook zou de NS moeten aangeven waar de actievoerders wel en niet mogen demonstreren en voor “ongehinderde, veilige looproutes” moeten zorgen voor reizigers.

Gemeentelijke verantwoordelijkheid

De NS laat weten in nauw contact te staan met alle gemeenten waar acties zijn aangekondigd. “Laat helder zijn, wat NS betreft zijn onverdraagzaamheid, antisemitisme en alle andere vormen van discriminatie onacceptabel”, aldus een woordvoerder. “De komende dagen zal NS burgemeesters van de steden waar gedemonstreerd wordt doorlopend op het hart drukken zeer scherp toezicht te houden en waar nodig in te grijpen. We nemen aan dat de gemeenteraadsleden uit die gemeenten hier ook op toezien.”

LEES OOK
Hamas gaf bewakers gijzelaars in Gaza in juni nieuwe instructies

Het spoorwegbedrijf zegt dat demonstraties op stations buiten zijn bevoegdheid vallen en de verantwoordelijkheid zijn van gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie. De NS kan geen toestemming geven voor demonstraties of die juist voorkomen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

184 passagiers geëvacueerd nadat motor Ryanair vliegtuig in brand vliegt bij...

BRINDISI - De passagiers van een vliegtuig van Ryanair, dat zich op de Italiaanse luchthaven van Brindisi bevond, moesten donderdag worden geëvacueerd vanwege een...
×